Most először találtak óriás gázbolygót egy fehér törpecsillag körül

2019. december 04.
9.3381
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Csillagászok egy nemzetközi csoportja fedezte fel az első olyan óriás gázbolygót, amely egy forró fehér törpe planéta körül kering, a közeli keringési távolság miatt pedig mindenféle vegyi nyomot hagy maga után, ami aztán elpárolog.

Eme vegyi nyomoknak köszönhetően tudták a csillagászok beazonosítani ezt a nem mindennapi jelenséget. Egy csapat, amelyet Boris Gänsicke vezet a Warwicki Egyetemen az Egyesült Királyságban, körülbelül 7000 fehér törpecsillagot vizsgált meg a Sloan Digital Sky Survey felméréséből, melyek között találtak egyet, amelyik egyikhez sem hasonló.

Ahogyan azt a Nature tudományos lapban közölték, szokatlan kémiai jeleket találtak a WDJ0914 + 1914 fehér törpecsillag esetében. A nyomon követési megfigyelések az ESO Nagyon Nagy Teleszkópjával megerősítették a hidrogén, az oxigén és a kén jelenlétét, és ami még izgalmasabb, hogy a kibocsátás a csillag körüli lemezből származik. A felismert vegyi anyagok alapján a csapat rájött, hogy a csillag erőteljes ultraibolya sugárzása atomokat "lop" egy Neptunusz-szerű bolygó atmoszférájából.

A gázbolygó kb. 10 millió kilométerre helyezkedik el a csillagtól és mindössze 10 napon belül megkerüli a pályáját. A csillag hőmérséklete ötszörös, mint a Nap hőmérséklete, tehát szó szerint megsüti a bolygót, mert annyira közel van hozzá - ez a közelség folyamatosan rontja a bolygó légkörét.
3 hozzászólás

CharlieFirpo

4 éve, 8 hónapja és 8 napja

Micsoda jelenség lehet ez, megsüti a bolygót meglepett smiley - gondolom éppen ezért gáz amúgy.

válasz erre

zender

4 éve, 8 hónapja és 8 napja

A kis lopósbolgyó! mosolygó smiley

válasz erre

Tommy

4 éve, 8 hónapja és 8 napja

Döbbenet mik zajlanak az űrben! meglepett smiley Felfoghatatlan innen a gép mellől. röhögő smiley

válasz erre