Most először találtak óriás gázbolygót egy fehér törpecsillag körül

2019. december 04.
9.0071
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Csillagászok egy nemzetközi csoportja fedezte fel az első olyan óriás gázbolygót, amely egy forró fehér törpe planéta körül kering, a közeli keringési távolság miatt pedig mindenféle vegyi nyomot hagy maga után, ami aztán elpárolog.

Eme vegyi nyomoknak köszönhetően tudták a csillagászok beazonosítani ezt a nem mindennapi jelenséget. Egy csapat, amelyet Boris Gänsicke vezet a Warwicki Egyetemen az Egyesült Királyságban, körülbelül 7000 fehér törpecsillagot vizsgált meg a Sloan Digital Sky Survey felméréséből, melyek között találtak egyet, amelyik egyikhez sem hasonló.

Ahogyan azt a Nature tudományos lapban közölték, szokatlan kémiai jeleket találtak a WDJ0914 + 1914 fehér törpecsillag esetében. A nyomon követési megfigyelések az ESO Nagyon Nagy Teleszkópjával megerősítették a hidrogén, az oxigén és a kén jelenlétét, és ami még izgalmasabb, hogy a kibocsátás a csillag körüli lemezből származik. A felismert vegyi anyagok alapján a csapat rájött, hogy a csillag erőteljes ultraibolya sugárzása atomokat "lop" egy Neptunusz-szerű bolygó atmoszférájából.

A gázbolygó kb. 10 millió kilométerre helyezkedik el a csillagtól és mindössze 10 napon belül megkerüli a pályáját. A csillag hőmérséklete ötszörös, mint a Nap hőmérséklete, tehát szó szerint megsüti a bolygót, mert annyira közel van hozzá - ez a közelség folyamatosan rontja a bolygó légkörét.
3 hozzászólás

CharlieFirpo

7 hónapja, 2 hete és 1 napja

Micsoda jelenség lehet ez, megsüti a bolygót - gondolom éppen ezért gáz amúgy.

válasz erre

zender

7 hónapja, 2 hete és 2 napja

A kis lopósbolgyó!

válasz erre

Tommy

7 hónapja, 2 hete és 2 napja

Döbbenet mik zajlanak az űrben! Felfoghatatlan innen a gép mellől.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink