Molekuláris nitrogént találtak a 67p- üstökösön

2015. március 22.
3001
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Molekuláris nitrogént talált a 67P/Csurjumov?Geraszimenko-üstökösön a Rosetta szonda ? adta hírül az ESA.

Ez az első alkalom, hogy az elemet egy üstökösön is megtalálták, többnyire a vegyületeit lehet észlelni. A tudósok úgy gondolják, hogy az elem ebben a formájában volt a leggyakoribb a Naprendszer kialakulásakor. A Szaturnusz Titán nevű holdjának és a Neptunusz Triton holdjának légkörében is jelen van a vegyület.
?A molekuláris nitrogén megtalálásával le lehet szűkíteni, milyen körülmények között keletkezett az üstökös, mert nagyon alacsony hőmérsékletre van ahhoz szükség, hogy jégbe fagyjon? ? mondta Martin Rubin, a berni egyetem tudósa. Rubin és csoportja értékelte ki a Rosetta ROSINA nevű tömegspektrométere által elvégzett 138 mérést. Az adatokat október 17. és 23. között rögzítették, amikor a Rosetta tíz kilométerre volt a Csurjumov?Geraszimenko-üstököstől.

Az, hogy az üstökösön észlelték a molekuláris nitrogént, azt jelenti, hogy rendkívül alacsony hőmérsékleten keletkezett az égitest. A tudósok szerint a jegesedés 23 és 53 Kelvin fok közötti hőmérsékleten következhetett be. Erre utal az is, hogy a nitrogén?szén-monoxid arány a vártnál huszonötször alacsonyabb volt. Az adatok azt is sugallják, hogy nem a Jupiter-család üstököseiből származik a Föld légkörében található nitrogén.

További információ az ESA honlapján, ahol képek is találhatóak.
nincs még hozzászólás