mloc.js 2014 - Release the Kraken

2014. február 13.
4321
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Yitsushi profilja, adatai
Yitsushi
(A képet köszönjük Gábor Török)

Elérkezett idén is a mloc.js konferencia is, amiről korábban már írtam.

Szép számmal vagyunk jelen, nagyon sok országból. Van itt amerikai, iráni, osztrák, norvég és már nagyon sok más országból tudásra vágyó ember. Az összes jegy elkelt, amiből volt aki nem jött el, de nem sok biléta maradt az asztalon. Csak a fele magyar a többi valahonnan máshonnan jött, ez is mutatva, hogy nem kis eseményről van szó.
Jeff Harrell (@juxtajeff) ? Release the Kraken
Először Jeff Harrell tartott egy nagyon érdekes előadást. Ha valaki használ PayPal-t ? mint én ? azt talán emlékszik, hogy milyen lassú volt akár tavaly ilyenkor is a rendszer. Aztán egyszer hirtelen használható sebességű lett. Mivel nem követtem a PayPal fejlesztői csatornáit (ha van nekik), most megtudtam minek köszönhető eme sebességnövekedés. Az előadás a Kraken váltásról szólt, ami annyit tesz, hogy a rendszer nagy része náluk Java volt még 1999-ből visszamaradva. Kitalálták, hogy mi lenne, ha Node.js-re cserélnék. Két ember elkezdett rajta dolgozni a /myaccount felületen, de ? elmondása szerint ? mire megkérdezték volna, hogy mi az ütemterv, már készen is voltak. Nagyon jól működött és gyorsan is. Berakták hát az éles oldalba. Ez a legtöbbet látogatott oldalak között van (talán a második legtöbbet látogatott oldal), de nagyon jól zárultak  az éles tesztek.

Matekoztak kicsit és rájöttek, hogy két ember Node.js-el gyorsabban haladt, mint a Java fejlesztéseknél 5 ember (bár a számok gondolom csak példa értékként vannak), így erőforrásokat mozgattak át. Mi lett az eredménye?

33%-al kisebb kódbázis
Drasztikus sebességnövekedés az oldalon (200ms alá került az előtte igencsak siralmas oldalbetöltési idő)
2x annyi kérést tudott kiszolgálni egység idő alatt
A fejlesztési idő drasztikusan csökkent (eleve kiesett a fordítási idő)
Leállították a Java alkalmazást és lecserélte a Node.js verzió
Az eddigi UI, háttérfolyamat, API és egyéb egység fejlesztői egy felületen tudnak dolgozni és aki éppen úgy érzi be tud csatlakozni a másik csoport munkájába, hiszen mind JavaScript

Express alapokra építkezve, dust template rendszert használtak és használnak most is. Felmerült kérdésként, hogy miként viszonyult az a több száz fejlesztő a váltáshoz. Ez megint érdekes volt, mert ugye Java fejlesztőkről van szó. Interface-ek, Class-ok, típusos változók és fordítással. A válasz két részből állt. Első részben egy rövid válasz volt, hogy örülnek és boldogok, már csak a váltás miatt is, hogy új területre evezhettek a fejlesztők. Majd kifejtve picit megjegyezte, hogy eleinte sokaknak nem tetszett, de két hétig dolgoztak vele ? mivel mást nem tehettek ? és megszerették. Rájöttek, hogy ez milyen jó is.

Ugyancsak érdekes része volt az előadásnak, hogy egyáltalán a bevezetés miként ment. Sokaknak a JavaScript az csak egy hobbinyelv. Ahogyan mondta a JavaScript az csak JAVAAAAscript. Ellenérv volt, hogy  még az 1.0 verzió sincs belőle, miért erre akarná építeni a cég a jövőjét. Egy újabb ellenérv az volt, hogy van több száz fejlesztő, aki nem igazán JavaScript-es és amúgy is az infrastruktúra sincs kialakítva hozzá és teljesen át kell variálni mindent. Végül a fentebb leírt gyorsan látható eredményekkel Node.js-re cserélték a Java alkalmazásukat.

Kérdésemet nem tudtam feltenni, mert nem maradt túl sok idő, így majd a nap folyamán még megpróbálom elkapni, maximum este a party-n. Az érdekel elsősorban, hogy az Express.js fejlesztői megcsinálták a még nem stabil Node.js-re a Koa.js nevű "Next Generation Framework"-ot. Tervezik-e majd kvázi újta átírni a teljes kódbázist, átveszik az Express fejlesztését vagy majd az Express-re alapul fejlesztenek saját motort mögé?

Ha elérhető lesz a prezentációs anyag, akkor berakom majd ide.
További cikkek a mloc.js 2014-ről
mloc.js 2014 - JS ninjas about upcoming JavaScript & Browser features?
nincs még hozzászólás