Miniatűr spirálgalaxist találtak a Tejútrendszerben

2022. június 23.
9.3531
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Földtől 26 000 fényévnyire, közel a sűrű és poros galaktikus központhoz a tudósok felfedeztek egy különleges, miniatűr spirálgalaxist, mely egyetlen nagy csillag körül kavarog, ilyet még soha nem láttak a csillagászok ezelőtt.
 

A most felfedezett jelenség körülbelül 32-szer nagyobb tömegű, mint a Nap , és egy hatalmas, örvénylő gázkorongon belül helyezkedik el, amelyet "protostelláris korongnak" neveznek. Bár hasonló jelenségeket már láttak a csillagászok ezelőtt, de ehhez foghatót még nem. A chilei Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (ALMA) teleszkóppal készült nagyfelbontású megfigyelések alapján a kutatók azt találták, hogy a korong nem úgy tűnik, mintha természetes spirálformát adna. Sokkal inkább olyan, mintha a korongot szó szerint felkavarta volna egy közeli ütközés egy másik testtel.

A tudósok ahhoz, hogy kiderítsék mi történhetett egy tucat potenciális pályát számolt ki. Végül arra jutottak, hogy 12 000 évvel ezelőtt egy objektum annyira közel suhanhatott el a csillag mellett, hogy az felkavarta a protocsillag korongját. Így alakulhatott ki a most látott jelenség.
5 hozzászólás

Kisfaludy82

5 napja és 13 órája

Be****ás!

válasz erre

Porthos

5 napja és 16 órája

Be****ás mik vannak odakint.

válasz erre

techiii

5 napja és 16 órája

Fura egy jelenség.

válasz erre

CharlieFirpo

6 napja és 3 órája

Hihetetlen miket felfedeznek.

válasz erre

login_password

6 napja és 4 órája

Mi a fene?!

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink