Minden eddiginél pontosabban sikerült meghatározni a Tejútrendszer súlyát

2019. március 10.
4.8231
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Rendszeresen megoszlanak a Tejútrendszer súlyának mértékével kapcsolatosan, hiszen egészen eddig ezt a számot a Nap tömegének 500 milliárdszorosától a 3 billió napsúlyig becsülték, viszont most meglehet, hogy a közel pontos értéket derítették ki.

Laura Watkins, a European Southern Observatory csillagászati szervezettől elmondta, hogy azért különösen nehéz pontosítani a galaxisunk súlyát, mert annak közel 85 százaléka sötét anyagból áll, és bizony azt nem lehet lemérni, amit gyakorlatilag nem is látunk.

Éppen ezért Watkins és csapata egy más módszerrel közelítette meg az egészet, az ő vizsgálatuk során ugyanis lemérték a gömbölyű klaszterek sebességét, a Tejút jól ismert spirállemezén keringő csillagcsomókat, amik gyakorlatilag még mindig a galaxisunk részei. A mérés lényege egyszerű: minél masszívabb a galaxis, annál gyorsabban mozognak a klaszterek a gravitáció húzása alatt.

A legtöbb korábbi mérés azt figyelte, hogy a klaszterek hogyan közelednek vagy távolodnak a Földtől, legalábbis a mi látómezőnk alapján. Watkins-ék munkája során viszont meg tudták mérni a klaszterek oldalirányú mozgását is, amiből kiszámítható a teljes sebesség, következésképpen a galaktikus tömeg.

Ez a szám 1,5 billió naptömegre jött ki, ami gyakorlatilag az eddigi becsléstartomány közepét lövi be. A tanulmány a Gaia és a Hubble űrtávcsövekkel született meg, melyekkel a csapat 46 gömbölyű klaszter mozgását tanulmányozta - 34-et a Gaia figyelt meg, 12-t a Hubble. Ezek a csillagcsomók legtávolabbi fekvése a Földtől körülbelül 129 000 fényévre terjedt ki, így igazából az 1,5 billiós naptömeg erre a kiterjedésre vonatkozik.
4 hozzászólás

betyár

6 hónapja, 2 hete és 5 napja

De miért kell megmérni. Szerintem teljesen mindegy hogy mekkora a súlya. Óriási az egész.

válasz erre

CharlieFirpo

6 hónapja, 2 hete és 6 napja

Milyen durva, hogy már számok sincsenek az értékre, inkább a Napot veszik egy egységnek!

válasz erre

Kisfaludy82

6 hónapja, 2 hete és 6 napja

Jézusom azok a felfoghatatlan értékek!

válasz erre

Levi87

6 hónapja, 2 hete és 6 napja

Nekem ez totál magas.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink