Minden eddiginél pontosabb térképet állítottak elő a Tejútrendszerről

2020. december 07.
35.9371
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A Tejút legrészletesebb és legpontosabb térképét mutatta be újonnan az Európai Űrügynökség Gaia obszervatóriuma, ugyanis a cég közzétette harmadik adatközlésének első részét, amely javítja galaxisunk térképének minőségét, amelyet a korábbi publikációk készítettek.

A Gaia páratlan pontossággal határozta meg csaknem 1,812 milliárd csillag helyzetét, ami egészen elképesztő a korábbi megállapításokhoz mérten, ráadásul a távolságok bizonytalansága most 0,71-szer kisebb a második adatközléshez képest. A Gaia majdnem 1,5 milliárd csillag 3D sebességét is megmérte, és az új katalógus 0,44-gyel kisebb bizonytalanságot mutat ezen objektumok megfelelő mozgása tekintetében.

A térkép óriási előrelépést jelent a csillagászat számára, lévén a Gaia-adatokat arra használják, hogy pontosan mérjék a Naprendszer gyorsulását a Tejút közepe felé. Ez az apró és gyengéd húzás körülbelül 7 milliméter / másodperc, a bizonytalanság körülbelül fél milliméter. Ez azt jelenti, hogy a Naprendszer pályáját másodpercenként eltéríti egy atom átmérőjének megfelelő erő, ami egy év alatt körülbelül 115 kilométert jelent.

4 hozzászólás

Kisfaludy82

3 éve, 7 hónapja és 2 napja

Úgysem használjuk fel semmire ezt a tudást, de jó hogy van. mosolygó smiley

válasz erre

inkognito

3 éve, 7 hónapja és 2 napja

Ezek nagyon izgalmasak de tényleg nem tudunk velük mit kezdeni.

válasz erre

muki

3 éve, 7 hónapja és 2 napja

Sokra megyünk vele bakker... szomorú smiley

válasz erre

CharlieFirpo

3 éve, 7 hónapja és 2 napja

Egyre többet és többet tudunk róla. Már csak utazni kéne benne...

válasz erre