Milliószor annyi mikroműanyag lehet az óceánokban, mint eddig hitték

2019. december 05.
9.0211
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A műanyagszennyezés igen súlyos probléma napjainkban, viszont most megint csak nem túl biztató hírek érkeztek, lévén mint kiderült, nem kizárt, hogy az előzően mértekhez viszonyítva milliószor annyi mikroműanyag van óceánokban.

A Scripps Institution of Oceanography névre hallgató intézet jóvoltából érkezett egy kutatás, ami ezt a témát taglalja. A kutatók becslése szerint az óceánokban 8,3 millió darab műanyag jut egy köbméter vízre, míg a korábbi kutatások mindössze 10 darabot találtak köbméterenként.

Persze joggal merül fel a kérdés, hogy hogy lehetett ekkorát tévedni, a tanulmány szerzője, Jennifer Brandon szerint mivel hálóval gyűjtötték a mintát, a kis rácsokon a mikroműanyagok simán "kicsúsztak", ergo nem kerültek be a statisztikákba.

A kisebb darabok felismerésére a kutatók a óceán felső rétegeiben élő sós, furcsa, zselés szerű lényeket vették segítségül, a salpokat, amelyek mikroszkopikus fitoplanktonnal táplálkoznak, miközben haladnak a vízben.

Sajnos ez azt is jelenti, hogy apró mikroműanyagokat juttatnak be a szervezetükbe. A jelenlegi óceánvíz-mintákkal kombinálva, az új tanulmány keretein belül lebontották a sókat (amelyeket szintén ugyanazon területről vették) annak érdekében, hogy megállapítsák a mikroműanyag szintjét a környezetben.
4 hozzászólás

login_password

7 hónapja, 3 hete és 2 napja

Elég nehéz megbecsülni az ilyet.

válasz erre

CharlieFirpo

7 hónapja, 3 hete és 3 napja

Elképesztő.

válasz erre

Kisfaludy82

7 hónapja, 3 hete és 3 napja

Ez nagyon nagyon rosszul hangzik.

válasz erre

Levi87

7 hónapja, 3 hete és 3 napja

Csodálatosan hangzik.

válasz erre