Mi történik, ha belecsap a villám egy drónba? Megmutatjuk!

2017. április 25.
4.2201
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Bár normális ember csak tiszta időben reptet drónt, hiszen az eső és a nagy szél potenciális veszélyforrást jelent számára, azonban a vízálló és strapabíró változatok megjelenésével egyre gyakrabban viszik majd ki az emberek viharban is kis repülőiket.

Ilyen esetben azonban adja magát a kérdés: vajon mi történik abban az esetben, ha viharban belecsap a villám egy drónba? Vajon továbbrepül? Netán tönkremegy és lezuhan? Esetleg darabjaira robban szét? A Manchasteri Egyetem kutatói most ennek jártak utána egy kísérlet során, amihez DJI Phantom 3 drónokat használtak fel.

A tesztek során egy impulzusgenerátorral állítottak elő egymillió voltos villámcsapást. Az első kísérletben a drónt kikötötték, és miután belecsapott a villám, egyszerűen lezuhant, és bár külső sérülés nem történt rajta - legalábbis a villámtól nem -, de az elektronikája teljesen elszállt a hirtelen jött nagy feszültségtől.

Ezután kipróbáltak egy villámhárítóval ellátott típust, ezáltal egyszerű rézdrótból egy rögtönzött vezetőt alakítottak ki rajta. A villámcsapás következtében ekkor is megsérült a drón, ezáltal két propellerje is tönkrement, ellenben az elektronikája teljesen ép maradt.

Nézd nagyban ezt a videót!



2 hozzászólás

betyár

7 éve, 7 hónapja és 1 napja

meglepett smiley az igen.

válasz erre

Eltohn

7 éve, 7 hónapja és 2 napja

Szegény drónok! mosolygó smiley

válasz erre