Mesterséges intelligenciával segíti az orvostudományt a Fujitsu

2016. november 23.
4.1331
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Egy vadonatúj mesterséges intelligenciáról rántotta le a leplet hivatalos blogján a Fujitsu, amit azért fejlesztettek ki, hogy ezzel megkönnyíthessék az orvostudomány, de még inkább az orvosok munkáját.

A HIKARI névre keresztelt mesterséges intelligencia lényege röviden az, hogy az orvosok több időt tudjanak a gyógyításra, mint adatellenőrzésre és adatgyűjtésre fordítani, így az MI használatával az első próbák során duplájára tudták gyorsítani a betegadatok szűrését, vagyis ténylegesen kétszer annyi idejük maradt az orvosoknak arra, hogy a páciensek gyógyításával foglalkozhassanak.

A HIKARI persze nem egy csodaprogram, mindössze egy mesterséges intelligencián alapuló interfész, amely egy összetettebb rendszer egyik alapelemeként sokkal gyorsabb hozzáférést ad az orvosoknak a külső- vagy klinikai forrásokból összegyűjtött adatokhoz.

Hogy ez miért olyan nagy dolog, azt leginkább az érzékelteti, hogy az orvosok eddig ezeket az adatokat csak több forrásból tudták összeszedni, gyakran többféle formátumban, a HIKARI azonban akár páciensenként is képes egy lapon és azonnal listázni minden szükséges információt tényleges adatok, keresési eredmények, előzmények és következtetések által.

A Fujitsu új rendszere egyébiránt főként a kockázatértékelés tekintetében bizonyult nagyon pontosnak, ezáltal megkönnyítette az orvosok dolgát azzal, hogy a klinikai adatok szisztematikus ellenőrzésével azonosította a fennálló vagy a lehetséges problémákat és betegségeket.

Példának okáért a mentális betegek vizsgálatakor 85 százalékos pontossággal tudta azonosítani az öngyilkossági hajlamot vagy a kábítószerrel való visszaélés lehetőségét.
2 hozzászólás

Levi87

8 éve, 14 napja

Az igen! meglepett smiley De komoly. Megnézném élőben hogy csinálja mindezt.

válasz erre

Harder

8 éve, 14 napja

Ez nagyon érdekesen hangzik! Tiszta Star Trek!

válasz erre