Mentéseket törlő féreg az élen

2014. március 15.
9961
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Az ESET februári víruslistáját sziklaszilárdan vezeti a Win32/Bundpil féreg, amely külső adathordozókon terjedve valódi károkozásra is képes, hiszen a meghajtóinkról mind a futtatható, mind pedig a mentési Backup állományainkat is törölheti.

A februári lista egyetlen újonc kártevővel bővült.

A Win32/TrojanDownloader.Waski a tízedik helyen nyitott. Ez egy olyan trójai letöltő, amely egy fix URL listát tartalmaz, és ezek alapján próbálkozik. Futtatása után bemásolja magát a helyi számítógép %temp% mappájába miy.exe néven, majd további malware kódokat próbál meg letölteni az internetről a HTTP protokoll segítségével.

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2014 februárjában a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 15.74%-áért.

01. Win32/Bundpil féreg

Elterjedtsége a februári fertőzések között: 2.90%

Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description

02. LNK/Agent trójai

Elterjedtsége a februári fertőzések között: 1.86%

Működés: A LNK/Agent trójai fő feladata, hogy a háttérben különféle létező és legitim - alaphelyzetben egyébként ártalmatlan - Windows parancsokból kártékony célú utasítássorozatokat fűzzön össze, majd futtassa is le azokat. Ez a technika legelőször a Stuxnet elemzésénél tűnt fel a szakembereknek, a sebezhetőség lefuttatásának négy lehetséges módja közül ez volt ugyanis az egyik. Víruselemzők véleménye szerint ez a módszer lehet a jövő Autorun.inf szerű kártevője, ami valószínűleg szintén széles körben és hosszú ideig lehet képes terjedni.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.AK/description

03. Win32/Sality vírus

Elterjedtsége a februári fertőzések között: 1.67%

Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Sality.NAR/description

04. INF/Autorun vírus

Elterjedtsége a februári fertőzések között: 1.57%

Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

05. Win32/Qhost trójai

Elterjedtsége a februári fertőzések között: 1.55%

Működés: A Win32/Qhost trójai hátsó ajtót nyit a gépen, kiszolgáltatja annak adatait a bűnözőknek. Futása során először bemásolja magát a Windows %system32% alkönyvtárába, majd kapcsolatba lép távoli vezérlő szerverével, ahonnan átvehető a teljes irányítás a megtámadott számítógép felett. A Win32/Qhost általában fertőzött e-mail üzenetek mellékleteiben terjed.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Qhost.PEV/description

06. HTML/ScrInject trójai

Elterjedtsége a februári fertőzések között: 1.54%

Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

07. Win32/Ramnit vírus 

Elterjedtsége a februári fertőzések között: 1.27%

Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Ramnit.A/description?lng=en

08. Win32/Conficker féreg

Elterjedtsége a februári fertőzések között: 1.26%

Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a hosts fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen. Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker

09. Win32/Dorkbot féreg

Elterjedtsége a februári fertőzések között: 1.10%

Működés: A Win32/Dorkbot féreg cserélhető adathordozók segítségével terjed. A féreg tartalmaz egy hátsóajtó komponenst is, melynek segítségével távolról átvehető az irányítás a fertőzött számítógép felett. Maga a futtatható állomány UPX segítségével tömörített EXE, futtatása során pedig összegyűjti az adott gépről a weboldalakhoz tartozó felhasználói neveket és jelszavakat, majd ezeket megkísérli egy távoli gépre elküldeni.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Dorkbot.B/description

10. Win32/TrojanDownloader.Waski trójai

Elterjedtsége a februári fertőzések között: 1.02%

Működés: A Win32/TrojanDownloader.Waski egy trójai letöltő. Egy fix listát tartalmaz URL linkekkel, ezek alapján próbálkozik. Futtatása után bemásolja magát a helyi számítógép %temp% mappájába miy.exe néven, majd további malware kódokat próbál meg letölteni az internetről a HTTP protokol segítségével.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_TrojanDownloader.Waski.A/description

via VirusRadar, ESET
nincs még hozzászólás