Melyik a biztonságosabb: iOS vs. Android?

2013. október 18.
5731
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Az okostelefon nagyon nagy üzlet; a különböző gyártók versengése egyre erősödik.

A vásárlók számára az egyik legfontosabb szempont az okostelefonok közti választásban, hogy a rajta futó operációs rendszer mennyire biztonságos, mennyire képes a személyes adatok védelmére különböző rosszindulatú szoftverek ellen. A gyártóktól független összehasonlítás azonban erről még mind a mai napig nem született ? írja a Science Daily cikke, amelyben egy az okostelefonok biztonságával foglalkozó friss kutatásról számolnak be.

Jin Han és munkatársai most végrehajtották az első szisztematikus összehasonlítást a két legnagyobb rivális, az Apple iOS-e és a Google Androidja között. A tanulmányból az derült ki, hogy a két óriásvállalat teljesen más megközelítést alkalmaz a biztonságot illetően.

Az Apple híres arról, hogy teljes mértékben kordában tartja, hogy az iOS-re milyen szoftverek íródnak ? biztosítva ezzel a felhasználókat, hogy a letölthető alkalmazások biztonságosnak tekinthetők. Ugyanakkor előfordult már olyan is, hogy az iTuneson rosszindulatú szoftver jelent meg. Az Android éppen az ellenkező stratégiát alkalmazza. Minden szoftvert széles körben elérhetővé tesz, és a felhasználókra bízza, hogy letöltik-e vagy sem. Az Android kritikusai éppen azzal szoktak érvelni, hogy a laikus, hozzá nem értő felhasználók kezébe adni egy ilyen döntést már önmagában biztonsági kockázatot jelent.

Han és munkatársai a két operációs rendszer összehasonlításakor 1300 olyan, széles körben használt applikációt vizsgáltak, amely mind iOS-en, mind pedig Androidon futnak. Ezek az alkalmazások ? ilyen például a Facebook is ? gyakran hozzáférhetnek a telefonon található privát információkhoz (telefonkönyv, kamera stb.).

Az összehasonlítás azt mutatta, hogy az iOS-es alkalmazások 73 százaléka fér hozzá titkos információkhoz; ez jóval több, mint amennyihez az androidos applikációk hozzáférnek. Ráadásul az iOS-es alkalmazások rendre hozzáférnek a olyan szenzitív információkhoz is, mint a telefonkönyvben található kapcsolatok. Úgy látszik tehát, hogy Android azáltal, hogy a felhasználók kezébe teszi a döntést egy-egy alkalmazás használatával kapcsolatosan, kevésbé ?termel? olyan szoftvereket, amelyek hozzáférnek a felhasználók bizalmas információihoz. ?Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Apple a jövőben ne törekedne a biztonságosabb alkalmazások forgalmazására? ? figyelmeztet Han.

Forrás: Science Daily
nincs még hozzászólás