Megtalálták az eddigi legkülönlegesebb forró Jupiter típusú exoplanétát

2019. október 09.
7.8431
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A forró Jupiterek, avagy az exobolygók legkorábban felfedezett alosztálya, egyfajta csillagközeli gázóriások közül a legextrémebb "példányt", az NGTS-10b-t, amely kicsit több mint 18 óra alatt teszi meg a teljes pályáját.
 

Különösen azért figyelemre méltó jelenség a szóban forgó planéta, merthogy az ilyen ultra rövid periódusú forró Jupiterek (azaz amik kevesebb mint egy nap alatt teljesítik a komplett pályájukat) meglehetősen ritka jelenségnek bizonyulnak, a 18,4 óra alatt körbemenő NGTS-10b pedig az eddigi legextrémebb eset ezek közül is.

A Next Generation Transit Survey (NGTS) megfigyelő-rendszerrel végezték a vizsgálatokat, maga az NGTS-10b exoplanéta pedig 2,1-szer nagyobb tömegű, mint a Jupiter, átmérőben pedig 1,2-szer akkora. Az NGTS-10 törpebolygó körül kering, ami kapcsán bár egyelőre nincs pontos adat, hogy mekkora távolságra van a Földtől, ám tudósok körülbelül 980 és 1,140 fényév közötti távolságra számítanak. Ha minden igaz, akkor az elkövetkezendő évtizedben bővebben is meg tudják vizsgálni, köszönhetően a várható pályazsugorodásnak.
3 hozzászólás

betyár

1 éve, 9 hónapja és 27 napja

Érdekes nagyon.

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 9 hónapja és 27 napja

"körülbelül 980 és 1,140 fényév közötti távolság" Az iszonyat sok! Minket nem nagyon fog érinteni, ami ott történik.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 9 hónapja és 27 napja

Jó gyors bakker.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink