Megtalálták a legerősebb marsrengések forrását

2020. január 01.
9.4521
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Korábban már kiderült, hogy egyértelműen vagy szeizmikus aktivitás a Marson, amelyet az InSight űrszonda speciális szeizmométerének sikerült megállapítania korábban, most pedig megtalálták a két legerősebb "marsrengés" forrását.

Eddig az InSight körülbelül napi két rengést észlelt egy nap, a kutatók pedig vissza tudták követni a legerősebbeket, ezáltal pedig kiderült, hogy a forrás a Cerberus Fossae nevű terület, ami nagyjából 1600 kilométerre van keletre az InSight leszállóegységétől, ergo egy határozottan aktív területről beszélhetünk.

A 173. és a 235. solon észlelték a két rengést, amik nagyjából 3-as és 4-es rengéserősség közé tehetőek. Ha hasonló erősséggel lett volna itt a Földön egy rengés, akkor legfeljebb a magasabb épületeket és a parkoló autókat rázta volna meg némileg, azonban a Marson a tektonikus lemezek hiányából fakadóan ott jóval erősebbnek bizonyul egy ilyen rengés.

Egyelőre az ok még nem tiszta a kutatók számára, viszont legalább most már tudják, hogy a Cerberus Fossae környékén kell keresgélniük, úgyhogy meg is van az InSight leszállóegység feladata az elkövetkező időszakra.
3 hozzászólás

Fikarc

3 hónapja, 3 napja

Na és vajon mitől lehet? Az a nagy kérdés inkább.

válasz erre

Kisfaludy82

3 hónapja, 3 napja

Igen sokat kell még tanulmányozni ezt a bolygót, mielőtt leszáll ott az ember hosszabb időre...

válasz erre

CharlieFirpo

3 hónapja, 3 napja

Akkor van valami aktivitás a bolygó belsejében, ez már nem is kérdéses.

válasz erre