Megtalálták a Föld nyolcadik lávatavát!

2019. július 07.
3.5021
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A Dél-Georgia és Déli-Sandwich-szigetcsoport részét képző, vulkanikusan aktív Saunders-sziget kapcsán nem mindennapi felfedezést tettek a tudósok, ugyanis megerősítették, hogy a kérdéses helyszínen helyezkedik el egy lávató.

Eme hihetetlenül ritka jelenségből ezen kívül csak hetet fedeztek fel eddig a Földön, azonban most meglett a nyolcadik is. Alex Burton-Johnson, a tanulmány fő készítője szerint a lávató beazonosítása elősegíti a vulkanikus aktivitás és annak veszélyeinek megértését.

Az űrből egy műholddal készítettek fotókat a kérdéses lávatóról, legalábbis annak környékéről, míg nem észrevettek valamiféle anomáliát, egészen konkrétan a vizsgált kráterben áramló magmához egyáltalán nem köthető hőmozgást figyeltek meg. Már az 1990-es évektől kezdve készültek alacsony felbontású műhold-fotók erről a jelenségről, ám mostanra már teljes bizonyossággal állítják, hogy egy lávatóról van szó.

A lávatavak különböznek a robbanás által kiváltott olvadt lávától, gyakran olyan vulkáni kráterben találhatók, melynek a felszíne alatt keringő magmája töltötte fel a tavat.
4 hozzászólás

Ronalddo

5 éve, 1 hónapja és 18 napja

Érdekes felfedezés, bár nekem nem mond semmit...

válasz erre

techiii

5 éve, 1 hónapja és 18 napja

Az igen, mik vannak.

válasz erre

Kisfaludy82

5 éve, 1 hónapja és 18 napja

Mennyi minden lehet még rejtve előttünk a Földön... meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

5 éve, 1 hónapja és 18 napja

Nem lehetne ilyenekből például hőerőművet csinálni? meglepett smiley

válasz erre