Megtalálhatták az eddigi legkisebb törpebolygót - mindvégig az aszteroidaövben bujkálhatott

2019. október 28.
7.2411
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Hamarosan a Mars és a Jupiter közti aszteroidaövben helyezkedő Hygiea nemcsak egy újabb aszteroida lesz, amiről az égegyadta világon senki nem hallott korábban, hanem nem kizárt, hogy kijelenthetjük, hogy a legkisebb felfedezett törpebolygóval állunk szemben.

A Nature Astronomy tudományos lapban publikálták, hogy a Nagyon Nagy Távcsőn lévő SPHERE műszerrel tüzetesebben is megvizsgálták a korábban még nem tanulmányozott Hygiea-t, ami alapján kiderült, hogy egy gömb alakú égitestről van szó, ami azt jelenti, hogy benne van a pakliban, hogy hamarosan nem aszteroidaként, hanem törpebolygóként lesz jellemezhető.

A Naprendszer eddigi legkisebb törpebolygójáról lehet szó, ugyanis közel 434 kilométer átmérővel rendelkezik, ami nagyon karcolja azt a minimumhatárt, mely a törpebolygóként történő elkönyveléshez szükséges. Kis érdekesség: a jelen pillanatban legkisebb törpebolygóként számon tartott Ceres dupla ekkora átmérővel bír. A borítóképen a Hygiea látható, eddig ez a legnagyobb felbontású fotó, amit a tudósok lőni tudtak róla, nyilván ezért is szükségesek a további vizsgálatok, hogy megbizonyosodjanak a "trónfosztásról".
3 hozzászólás

techiii

5 hónapja, 3 hete és 2 napja

Tényleg nem nagy.

válasz erre

CharlieFirpo

5 hónapja, 3 hete és 2 napja

Hát 500km átmérővel nem is értem hogy gondolhatták eddig is aszteroidának!

válasz erre

Direktor

5 hónapja, 3 hete és 2 napja

Mint egy hógolyó!

válasz erre