Megszületett a világ első önmagát fertőtlenítő textilanyaga

2017. október 07.
2.5891
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Óriási áttörést sikerült elérnie a Leeds Egyetem munkatársainak, akik már hetedik éve dolgoznak egy olyan textilanyagon, amely képes arra, hogy saját magát fertőtlenítse úgy, hogy elpusztítja a felületén található baktériumok 90 százalékát.

A módszernek köszönhetően egyszerűen tudnánk tisztán tartani ruháinkat és környezetünket, ami nemcsak kényelmes lenne a mindennapokban, hanem például elősegítené a távoli űrutazások során a legénység steril környezetét, hogy csak egyetlen példát említsünk a számtalan közül.

Az egyetem által megalkotott fertőtlenítő textil, azaz a Surfaceskins persze nem olyan forradalmi, mint amilyennek elsőre tűnik, lényege ugyanis nem más, minthogy nyomás hatására a szövetanyag speciális fertőtlenítőszert enged magából, ami képes a baktériumok elpusztítására.

A kutatók kiemelték, hogy módszerük egyelőre nem túl hatékony, hiszen a fertőtlenítőszer egy a textil közé ágyazott rétegbe kerül, amit ezer nyomás után vagy hetente cserélni kell, ellenben kiindulási alapnak tökéletes, hovatovább nagy hasznát vehetjük már most is olyan helyeken, mint a kórházak, vagy a forgalmasabb helyek tolóajtóinak fogórészei.

Nézd nagyban ezt a videót!2 hozzászólás

Fikarc

10 hónapja, 1 napja

Az igen!

válasz erre

CharlieFirpo

10 hónapja, 1 napja

Wow! Azért ez nem rossz kiindulási pont.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink