Megérkezett az Ubuntu Mate a Raspberry Pi eszközökre

2017. február 18.
5.2201
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
PixelHero profilja, adatai
PixelHero
Martin Wimpress büszkén jelentette be, hogy végre elérhetővé vált az Ubuntu Mate a Raspberry Pi 2 és 3 eszközökre, verzióját tekintve, a tavaly tavasszal bemutatott Xenial Xerus LTS.

A pontos elnevezése a frissített operációs rendszernek az Ubuntu Mate 16.04.02 LTS. A képfájlba a legstabilabb asztali környezet verzió került a Mate szériából, ez pedig az 1.16.1es build, amelynél tökéletesen működik a Bluetooth és Wifi stack a Raspberry Pi 2 és 3 B modelljein.

A legtöbb munka a szoftver optimalizálást tette ki, a cél a stabil és kielégítő működés elérése volt, de emellett azért fordítottak időt az előretelepített alkalmazások használatának egyszerűbbé és komfortosabbá tételére is.

A kicsi Raspberry Pi modulok esetében nagyon fontos a memóriakártyák megfelelő kezelése, hiszen a méretbeli hiányosságok (ha egyáltalán hiányosság) miatt, fizikailag nagyobb háttértár modulok nem kaphattak helyet. Ez is magasabb prioritást élvezett a fejlesztés során, így a Ubuntu Mate aktuális verziójában arra törekedtek, hogy a Class 6-os kártyák mellett a Class 10-nél is ki tudják használni a maximális teljesítményt.

Zárásképp egy meglepő dolgot azért megemlítenénk, mégpedig hogy alapértelmezésben kikapcsolták az SSH-t, de ezen könnyedén tudunk segíteni. Root-ként hozzunk létre egy ssh nevű fájlt a /boot könyvtárban, és következős indításkor automatikusan aktiválásra kerül ez a lehetőség.
3 hozzászólás

Fikarc

7 éve, 9 hónapja és 17 napja

Elég komoly teljesítményt nyújthat. mosolygó smiley

válasz erre

TEchie

7 éve, 9 hónapja és 17 napja

Szerintem ennél a kis kütyünél olyan mindegy hogy melyik verzió fut rajta... mosolygó smiley

válasz erre

VDemon

7 éve, 9 hónapja és 17 napja

Hiányzott. mosolygó smiley

válasz erre