Megcsúszott a kritikus hajtóműteszten az Artemis-misszió egyik rakétája

2021. január 17.
33.3661
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A NASA szombaton beindította hatalmas új rakétáját, az SLS-t egy kritikus teszt során, amely sajnos idő előtt véget ért, amikor a rakéta hajtóművei a tervezettnél korábban leálltak, és az űrügynökség megálljt parancsolt a műveletnek.
Advertisement

Csak úgy füstölt a négy RS-25 motor, amelyek az SLS kilövésében segédkeznek (ami nem mellesleg a NASA Artemis holdprogramjának középpontjában is áll), miközben a NASA Stennis Űrközpontjában, egy tesztállomás tetején próbálták beindítani a rakétát. A gyújtás során 700 000 gallon, azaz 2,6 millió liter kriogén üzemanyag áramlott át a motorokon, miközben alig több mint 1 percig próbáltak beindulni, ami a tervezetthez képest jóval rövidebb időnek minősül.

A tesztnek 485 másodpercet (vagy alig több mint 8 percet) kellett volna igénybe vennie, majd a motor begyújtását követően a négy RS-25 motor alig több mint 60 másodpercig működött - közölte a NASA. Ez azt jelenti tehát, hogy nem minden a terv szerint haladt, de sok értékes infót nyert ki az esetből az űrügynökség, ezáltal fejleszthetik még bőven a rakétát a nagy éles küldetésig, az Artemis-ig.

Nézd nagyban ezt a videót!Advertisement
4 hozzászólás

Huginn

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

Ebben az a jó, hogy öntik bele a pénzt és senki se fog ezzel bármit fellövetni, mert nagyságrendekkel drágább a konkurenciáknál, mivel nem használható újra egyetlen alkatrésze sem...

válasz erre

Levi87

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

Még jó hogy nem történt baleset...

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

Az igen! Nagyon para.

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

De durva látvány!

válasz erre