Még mindig összezavarja az embert egy a saját életéért könyörgő robot

2018. augusztus 07.
1.1221
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A sci-fi irodalomban rendszeresen visszatérő témának tekinthetők az emberi érzelmekkel és intelligenciával rendelkező robotok, melyek egy friss német kutatás szerint nemcsak a filmeken, hanem a valóságban is képesek voltak becsapni fajtársainkat.

A német kutatók mindezt egy érdekes és egyszerű kísérlettel támasztották alá, lévén néhány kiválasztott alanytól azt kérték, hogy egy rövid ideig gondozzanak és tanítgassanak egy robotot, majd miután végeztek a feladattal, kapcsolják ki a gépezetet.

A kísérlet első fázisa rendszerint egyszerűen és problémamentesen zajlott, azonban a lekapcsolásnál komoly akadályokba ütközött a többség, ezáltal amikor a lekapcsoláshoz ért a kísérlet, a robotok minden eszköz bevetésével könyörögni kezdtek azért, hogy ez ne történhessen meg.

A könyörgés után kivétel nélkül minden egyes tesztalany elbizonytalanodott és döntésképtelenné vált, noha csak a vizsgálatban résztvevők mintegy negyede döntött úgy végül, hogy megkíméli a robot egyébként nem létező életét.

A tesztalanyok többsége saját bevallása szerint azért döntött így, mert megsajnálták a robotot, illetve nem akartak kárt okozni nekik, vagyis az embereket egy intelligens gép valóban képes megvezetni és érzelmileg befolyásolni, ami a robotizált jövő szempontjából nem biztos, hogy szerencsés eredmény.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

6 hónapja, 3 hete és 6 napja

Ez az egyik legnagyobb gyengeségünk...

válasz erre

TEchie

6 hónapja, 3 hete és 6 napja

Belénk van kódolva az együttérzés.

válasz erre

Direktor

6 hónapja, 3 hete és 6 napja

Azta! **** lesz amikor ezek lázadni kezdenek!

válasz erre

Kisfaludy82

6 hónapja, 3 hete és 6 napja

Ez egy valóban érdekes kutatás. Nem hittem volna.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink