?>

Még idén új toalettek kerülnek a Nemzetközi Űrállomásra

2020. június 15.
7.8281
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Ha minden a tervek szerint alakul, nem jön semmi közbe, avagy nem kerül fekália a palacsintába, akkor még az idei év során vadonatúj toalettekkel gazdagodhat a Nemzetközi Űrállomás fedélzete, aminek még speckó neve is van: Universal Waste Management System (UWMS).

Eredetileg az olyan távoli utakhoz tervezik az UWMS-t, mint mondjuk egy Marsra utazás, viszont még mielőtt élesben bevetnék, tesznek egy próbát a Föld körüli pályán, és a Nemzetközi Űrállomásra integrálják az új WC-ket. Az űrügynökség célja, hogy még idén ősszel felvigyék az ISS-re a berendezést.

Az még nincs konkrétan eldöntve, hogy melyik űrhajóval szállítsák az ISS fedélzetére az UWMS-t. Hosszútávon az új WC célja, hogy felkészítse a hulladékgazdálkodási mérnököket a kihívásokra, amelyeket a szakértők a jövőbeli küldetésekhez kapcsolódóan prognosztizálnak.

A hulladékgyűjtés és -tárolás természetesen készen áll az ilyen keresztszennyeződésre, mivel az emberi hulladék tele van mikrobákkal. Tehát a jövő Mars látogatóinak nem feltétlenül kell az Apollo űrhajósokhoz hasonló módon eljárniuk, akik egyszerűen zsákokat kullantottak tele, melyeket aztán otthagytak a Hold felszínén.
4 hozzászólás

Huginn

5 hónapja, 3 hete és 2 napja

Remélhetőleg jobban működik majd ennél: [link]

válasz erre

techiii

5 hónapja, 3 hete és 2 napja

A wc fontos!

válasz erre

Fikarc

5 hónapja, 3 hete és 3 napja

Micsoda elnevezés!

válasz erre

Ronalddo

5 hónapja, 3 hete és 3 napja

Ott fent a klotyózás komoly feladat lehet.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink