Még az Európai Uniónak sincs egységes álláspontja a kalózkodás kapcsán

2016. október 03.
1.5591
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A kalózkodás korunk egyik legnagyobb problémája az informatika világában, amit csak és kizárólag akkor lehetne törvényekkel szankcionálni, ha egységes álláspont lenne róla - egészen pontosan bizonyos szegmenseiről - az Európai Unió keretein belül.

A legfrissebb hírek szerint azonban az Európai Unió Bírósága még csak valamikor 2017 elején tervez hivatalos és végleges álláspontot megfogalmazni például olyan kérdésekről, hogy legális-e kalóz tartalmak streamelése és azok megtekintése vagy sem.

Minderre egy nyilvános meghallgatás során került sor, amelyen a spanyol BREIN jogvédő szervezet érdekes kérdéseket tett fel az EU Bíróság szóvivőjének, így többek között arra is választ akartak kapni, hogy legális vagy illegális-e a lopott tartalmak online streamelése?

A bíróság jelenlegi álláspontja szerint ebben semmi kivetnivaló nincs, hiszen jogi értelemben a streamelés nem letöltés, ezáltal amennyiben kvázi ellopott tartalmakat nézünk, az csak egy előttünk ismeretlen eredetű tartalom megtekintése és nem büntetendő cselekedet.

A jogvédők rákérdeztek mindemellett arra is, hogy jogsértő-e az, ha valaki egy set-top box által illegális forrásból szerez termékeket? A bíróság szerint ez sem tekinthető bűncselekménynek, hiszen a felhasználó csak egy elérhető szolgáltatást használ, így a gyártóknak és a jogtulajdonosoknak inkább a tartalmakat szolgáltató forrásokat kellene felelősségre vonnia ezzel kapcsolatban.

Hangsúlyozandó azonban, hogy ezek még nem végleges álláspontok, többek között ugyanis ebben a két témában sincs még teljes egyetértés a kalózkodás kapcsán az Európai Unió berkeiben.
4 hozzászólás

betyár

8 éve, 2 hónapja és 11 napja

Mindig lesznek olyan dolgok amik illegálisak és ez ellen nehéz folyamatos szankciókat v törvényeket hozni. Sok sikert a jogalkotóknak hozzá.

válasz erre

rDAVE

8 éve, 2 hónapja és 11 napja

Ronalddo írta:
Mondjuk érdekes is lenne ha a set top boxnál mi lennénk a hibásak. röhögő smiley
Igazából mindent be lehet magyarázni. Hiszen te kapcsoltad be. röhögő smileyröhögő smiley A drogos sem mondhatja, hogy nem tehet a drog hatásáról és ő nem akarta bevenni.... röhögő smiley

válasz erre

Ronalddo

8 éve, 2 hónapja és 11 napja

Mondjuk érdekes is lenne ha a set top boxnál mi lennénk a hibásak. röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

8 éve, 2 hónapja és 11 napja

Ebben soha nem is lesz végleges álláspont sajnos.

válasz erre