MediaTek: Valós nyolcmagos SoC?!

2013. július 28.
1.0921
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Zel profilja, adatai
Zel
A nyolcmagos mobil processzorról az emberek döntő többségének biztosan a Samsung Galaxy S4 ugrik be.

Sokuk nem is biztos, hogy tudja a pontos típust, de abban biztosak, hogy a koreai vállalat képviselteti magát nagyjából egyedüliként a piacon ilyen megoldással. Ezzel nem is tévednek sokat, hiszen az év eleji CES alkalmával kaphattunk ízelítőt a legújabb generációs Exynos SoC-ról, mely az Exynos 5 Octa nevet viseli, a modellszáma pedig: 5410. A tévedés tárgya maga az elnevezés, ami félrevezető. Nem valós nyolcmagos lapkáról beszélünk, hiszen a 4 db Cortex-A15 és szintén 4 db Cortex-A7 nem képes egyidejűleg dolgozni, legalábbis az összes magot tekintve. Erről bővebb információ itt érhető el.
A Samsung új elgondolását a Motorola elgondolása követte, melyet az elmúlt hetekben lepleztek le. A koreai megoldását a bemutatás utáni órákban jogosan gondolhattuk a jelen pillanatban legjobb megoldásnak, de mint az az elmúlt negyed évben kiderült, ez korántsem állja meg teljes valójában a helyét, emiatt is történt meg a SoC vérfrissítése a Samsung-tól a hét elején. Ennek ellenére még mindig nem dolgozik egyszerre mind a nyolc mag. Zárójelben megjegyezném, hogy a teljesítmény tekintetében erre nincs is szükség.
Visszatérve a Motorolára. Az elmúlt egy hétben leleplezték az új generációjú Droid-okat, melyeknél az X8 Computing System volt az egyik innovatívum. Kicsit csalóka az ?X8? illetve a beszédben elhangzott ?octo core? is. Miért? Ha alaposabban a dolgok mélyére tekintünk, akkor láthatjuk hogy valóban nyolc magot tartalmaz a komplett megoldás, de azok mind különböző részegységekért felelnek, ráadásul szintén nem egyidejűleg dolgoznak. Náluk a számítási feladatokért egy módosított Dual Core CPU felel, míg a grafikai munkát egy négymagos chip látja el. Ez eddig hat, de ezen kívül van még egy-egy, tehát két mag a szenzoroknak és a különböző programkódok fordításának (language processing).
Most, hogy tisztáztuk mik a lehetőségek mostanság, és milyen ?nyolcmagos? lapkák vannak forgalomban, vegyük szemügyre bejegyzésünk tárgyát, pontosabban gyártóját. Már hetek, sőt hónapok óta tartó hír, hogy a MediaTek egy valós nyolcmagos megoldáson dolgozik. A hírt nem cáfolták, de nem is tagadták, utóbbi miatt tehát beismerték. Még a mai napig nem támasztották hitelesen alá a SoC létezését, de már kész tényként kezeljük, ami a tajvani cégnek is jó, hiszen a média figyelmébe kerülnek. Az információk szerint hamarosan valóban bemutathatják az első olyan chip-et, amelyben egyidejűleg képes nyolc aktív mag dolgozni. Ez hatalmas lépés lenne a gyártónak, hiszen olyan riválisokat tudna beelőzni, mint a Samsung (Exynos), az Nvidia (Tegra) vagy éppen a Qualcomm (Snapdragon). Ezzel hamar felértékelődne a cég, és már nem úgy néznénk rá, mint a low-end kínai mobilok és tabletek lelkét készítő vállalatra, főleg ha valamely nagyobb vállalat (pl.: HTC, úgysincs veszteni valójuk) kiadna egy felső kategóriás mobilt, melyben nem az eddig (még ritkán) használatos 2x4 maggal rendelkező Octa, hanem egy valós Octo Core SoC látná el a számítási feladatokat.

Annak ellenére, hogy ez nagyszerű hír, kicsit azért fenntartásokkal kell kezelnünk. Miért? Egyelőre semmilyen benchmark vagy hivatalos teszteredmény nem látott napvilágot, így nem vehetjük készpénznek, hogy valóban képes lenne versenyre kelni a jelen pillanatban uralkodó, fent említett három másik chip gyártóval. Ezenkívül a homályba vész az is, hogy milyen magokat alkalmazna a gyártó. Az biztos, hogy nem Cortex-A15-öket, melyek jelen pillanatban a legfejlettebb megvalósítások. Néhány héttel ezelőtt lehetett olyat olvasni, hogy A7-esek lesznek, melyeket ha egyenként nézünk, akkor elég gyengécske teljesítményre képesek (ilyenek dolgoznak az Exynos-ban, pl.: e-mail szinkronizációkor), ellenben kevés energiával is beérik, és jóval kisebb a hőtermelés is. Utóbbi elég fontos tényező lenne, hiszen ennyi magnál fokozottan fellépő veszélyforrás. A másik nézőpont, hogy valóban a kisebb teljesítményű magokból lesz nyolc darab, akkor a végeredmény nem sokban térhet el a most alkalmazott Samsung megoldástól, legalábbis teljesítményben, akkor meg minek? A válasz: marketing.

Képek forrása: AndroidAuthority
nincs még hozzászólás