Maxthon 4.1 - Teszt

2013. október 27.
9201
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
androgeek techmag profilja, adatai
androgeek techmag
A folyamatos böngészőháború állandó főszereplőkkel bír, de szerencsére vannak alternatív böngészők is, amiket érdemes lehet kirpóbálni.

Én most (ismét) egy ilyet próbáltam ki, konkrétan a Maxthon Felhőböngésző 4.1.3.2000-es verzóját.



A Kínaiak által, lassan tizenkét éve fejlesztett böngésző sok változáson ment át, előnyére. Annyit "illik" tudni a böngészőről még, hogy WebKit ÉS Trident motort használ, lehet váltogatni. (Pl. az IE használja még a Tridentet.)

A böngészőt a gyártó oldaláról tudjuk letölteni, ami csak egy alig két megás telepítő. Igaz, ez csak az online verzió: menet közben szedi le és állítgatja be a fontos dolgokat. Tekintve, hogy én nem rajongok az "ilyen" telepítőkért, megkerestem az offline változatot, amit a FileHippo oldaláról tudunk leszedni. (És innen az összes korábbit is, ha esetleg szükségünk lenne rá vmiért.)

Telepítéskor szembesülünk vele, hogy ékesen beszél hozzánk. És nem csak a telepítő, hanem maga a böngésző is.



Telepítés után, első indítás alkalmával kapunk egy kis infót, mely arról tájékoztat, hogy az oldalsávot elhelyezhetjük akár az asztalon is. Kinek a pap, kinek a papné...



A tájékoztatás után végre megkapjuk a böngészőt, a maga teljes valójában. Elsőre kissé zavaros, vagy zsúfolt lehet, de nem az... Bal oldalt találjuk az oldalsávot (ami el is rejthető, vagy akár az asztalra is helyezhető), amire mindenféle alkalmazást és kiegészítőt telepíthetünk. Jobb oldalt lennt találunk pár ikont, ezek rendre: (böngészési) statisztikát megjelenítő ikon, reklámszűrő (erről majd kicsit később), némítás, teljes képernyő, osztott képernyő (erről is majd később), és oldal nagyítása/kicsinyítése.



Fennt a szokásosnak mondható ("Firefox-Chrome hibrid") eszköztáron és címsoron túl, szintén jobbra, még található pár érdekes dolog. A címsor mellett az eszközök, amik elég hasznosak tudnak lenni (mint pl. a képlopó, amiről majd szintén később), és a menü. Ami szintén egyedire sikeredett.



Ismerkedés után, első dolgom a böngésző testreszabása volt. Ebben sokat segítenek a beállítási lehetőségek, amik ízlésesen és logikusan vannak egy kupacba összrendezve.



Végezetül pedig jöhettek a saját dolgok: könyvjelzők, jelszavak. Illetve csak jöhettek volna. Jelszavaim biztonságos használatához én a LastPass-t használom, nem is volt gond: a kiegészítő elérhető Maxthon böngészőhöz is. (Csendesen jegyzem csak meg: nem működött hibátlanul, mert az automatikus űrlapkitöltés -hasonló funkciót tartalmaz a böngésző beépítve is- csak az oldal ismételt újratöltése után akart működni.)



A könyvjelzőimmel viszont gondban voltam, mert az általam használt Xmarks kiegészítő nem érhető el ehhez a böngészőhöz. (ill. igen, csak "az" használhatatlan.) Sebaj, jöhet az importálás.



SRWare Iron használóként korai volt az örömöm, mert hiába volt ott az opció, miszerint Chrome alól is lehet az adatokat ideédesgetni, nem sikerült. Pedig az Iron is ugyanazt a Chromiumot használja alapnak, mint amit a Google-féle Chrome. Így hát könyvjelzők nélkül maradtam...

Egyébként maga a böngésző roppant gyors, az oldalakat tényleg villám sebesen tölti be; nincs flash-, vagy bármi más miatt baja; nem akar összeesni, nagyon stabilan fut. A programindítás is teljesen rendben van, kiegészítőstül, alkalmazásostúl, mindenestűl elég gyorsan elindul, erre sem lehet rossz szó.

Egy kicsit térjünk át az extrákra...
Maxthon a sebességén és kezességén kívűl nagy hangsúlyt fektet a kényelmes használatra is. Ez meg is mutatkozik a rengetek plusz funkcókban, eszközökben, amiket belepakoltak a fejlesztők. Ilyen például a beépített rss olvasó, az űrlapkitöltő, vagy az alsó eszköztár készlet. De akár említhetem a videóletöltőt is, ami például azért érdekes, mert simán elbír a Youtube-bal, amit sok hasonló (külön telepíthető) kiegészítő nem tud kezelni (Google miatt).



Teljesen értelemszerű a dolog, hasznos. Mint ahogy a szintén beépített letöltéskezelő is. Nem egy hatalmas mutatvány, de erre a célra pont megfelel. És képes a prémium előfizetéseket is kezelni (pl. data), ezzel is csökkentve a gépre telepítendő programok számát.



Nekem kimondottan tetszett a beépített képlopó (terület, ill teljes képernyő), ami meg van fejelve egy alap szintű képszerkesztővel. A használhatóságát, képességeit a következő kép jól szemlélteti.



A beépített eszközök közül említést érdemel még (az űrlapkitöltőn és letöltéskezelőn túl) az osztott képernyős nézet funkció. Hasznos lehet különböző oldalak összevetésénél, cikk írásakor, fórumok böngészésekor; és a sort még sorolhatnám.



És természetesen van beépített reklámblokkoló is, ami teszi a dolgát, nincs vele különösebb gond. Egészen addig, amíg nem akarunk saját szűrőket hozzáadni. Mert azaz igazság, h az továbbra is igen körülményes. Ellenben például Chrome-mal, vagy Firefox-szal, ahol csak megadjuk a szűrőt tartalmazó linket (pl. HuFilter) és már frissíti is. Itt bizony ilyen lehetőség nem létezik: mese nincs, nekünk kell szépen bemásolgatni a szabályokat. És ha ezeken nem rágjuk át magunkat, akkor a beépített reklámszűrő nem sokat ér.



Verdikt: ha számomra is kezelhetőbb lenne a reklámszűró listájának bővítése, illetve a könyvjelzők kezelése, akkor azt mondanám, hogy hibátlan böngészőt alkottak Kínában. Mert a sebességen és stabilitáson túl rengeteg, valóban hasznos és okos funkciókat és eszközöket raktak a Maxthonba. De így csak azt tudom mondani, hogy csak majdnem hibátlan böngésző. Ami nem jelenti azt, hogy ne ajánlanám bárkinek nyugodt szívvel. Érdemes kipróbálni.
nincs még hozzászólás