Másfél kilométer magas cunami keletkezett a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida becsapódása után

2019. január 09.
3.6711
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
66 millió évvel ezelőtt egy körülbelül 14 kilométer átmérőjű aszteroida csapódott a mai Yucatán-félszigetbe, a Chicxulub néven ismert égitest körülbelül hegynyi nagyságú volt, és az összes faj háromnegyedét elpusztította, beleértve a nem madár dinoszauruszokat és a repülő hüllőket.

Most a kutatók létrehozták az első szökőárok globális szimulációit, amelyek a Chicxulub becsapódását követték. A csapat lemodellezte, mi történt 10 perccel az ütközés után. A kráter körülbelül 1,5 kilométer mély volt, és az összes vizet kiszorította.

Ezután a víz szépen lassan visszafolyt a kráterbe, ahol találkozott a földkéreggel, amelyet a becsapódás megemelt, mielőtt visszahúzódott volna a víz, ez a folyamat képezte az "összeomlási hullámot". Ez a fajta elmozdulás megacunami néven ismert.

Az első hullám a becslések szerint elérte az 1,5 kilométer magasságot, de az utána lévő hullámok is hatalmasak voltak. A modell kimutatta, hogy az első 24 órában ezek a hullámok a Mexikói-öbölről az Észak-Atlanti- és a Csendes-óceán felé terjedtek.

A kérdéses modellt, melyet decemberben mutattak be Washingtonban az amerikai geofizikai unió őszi találkozóján, még nem publikálták, ellenben a kapcsolódó dokumentumokat ITT találjátok.
3 hozzászólás

Gólem

5 hónapja, 2 hete és 5 napja

Elképzelhetetlen! Nagyon durva lehetett.

válasz erre

CharlieFirpo

5 hónapja, 2 hete és 5 napja

Micsoda félelem lehetett bennük amikor ez történt uhh... Szegény állatok.

válasz erre

technomancer

5 hónapja, 2 hete és 5 napja

De durva lehetett ez az egész!

válasz erre