Máris rábukkant az első exobolygóra a TESS űrszonda

2018. szeptember 23.
3.6971
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Bár messze van még célterületétől a NASA által felküldött TESS űrszonda - melynek a feladata, hogy a világűr eddig ismeretlen helyszíneit térképezze fel -, azonban máris óriási felfedezést tett, lévén ráakadt egy újabb földszerű exobolygóra.

A nagy felfedezés az eddig ismert Pi Mensae vörös törpe körül történt, ahol az űrszonda ráakadt egy olyan exoplanétára, mely tőlünk mintegy 60 fényévnyire helyezkedik el, és több mint kétszer nagyobb Földünknél, központi csillagát pedig mintegy hat nap alatt kerüli meg, de hiába a szilárd mag és a földszerű felszín, vélhetően nincs rajta élet, sőt teljesen lakhatatlan, mert túl közel kering csillagához.

A Pi Mensae c névre keresztelt exobolygó mellett a TESS egyébiránt megfigyelt egy másik planétát is, a korábban már ismert Pi Mensae b-t - létezése így tehát már igazolva lett -, mely szintén a Pi Mensae körül kering, a becslések szerint tízszer nagyobb a Jupiternél, és 2100 napra van szüksége ahhoz, hogy megkerülje a csillagát. A NASA feltételezései szerint a TESS a jövőben ennél lényegesen izgalmasabb felfedezéseket is tehet a távoli világűrben!
6 hozzászólás

TEchie

1 éve, 27 napja

Jó gyors volt a felfedezés.

válasz erre

Direktor

1 éve, 27 napja

Ez nem tartott sokáig.

válasz erre

Fikarc

1 éve, 27 napja

Na, mehetünk is belakni!

válasz erre

Porthos

1 éve, 27 napja

Aztamindenit! Még alig ment egy keveset pedig.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 27 napja

60 fényév. Jó messze van!

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 27 napja

De jó lenne, ha találna valami tényleg érdekeset...

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink