Már két bivalyerős szuperszámítógéppel büszkélkedhet az USA

2018. november 14.
5.9031
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Már június óta az Egyesült Államok büszkélkedhet a világ leggyorsabb szuperszámítógépével, mely akkor másodpercenként több mint 122 petaflop számításra képes másodpercenként.

Egyelőre senkinek nem sikerült felülmúlnia ezt a teljesítményt - pláne, hogy a Summit névre keresztelt gépet időközben finomították, így már 144 petaflopot tud -, azonban mellé most egy újabb szuperszámítógépet üzemelt be az USA, lévén megérkezett a Sierra, mely bár jóval gyengébb társánál, mert csak 1,6 millió processzormag található benne a 2,4 millióval szemben, de így is ők ketten vezetik a legerősebb számítógépek listáját.

A két gép egyébiránt egészen közös alapokon nyugszik, ezáltal az IBM Power9 lapkára épülnek fel Nvidia Telsa V100-as gyorsítók társaságában. A most beüzemelt Sierra egyébiránt közel 92 petaflop teljesítményre képes, amivel a harmadik helyre szorította vissza a korábbi csúcstartót, a kínai TaihuLight-ot.
3 hozzászólás

rDAVE

5 éve, 10 hónapja és 21 napja

Kisfaludy82 írta:
Nehogymár elhúzzon Kína! röhögő smiley
Hát ez nem megy olyan könnyen. röhögő smiley A top 500-as listán 227 kínai gép van és 109 amerikai. röhögő smiley Plusz az amerikaiak 5 év után tértek vissza az élre, viszont a kínaiak nem várnak ennyit, 2020-2021 fele akarják felavatni az új gépet. röhögő smiley

válasz erre

Porthos

5 éve, 10 hónapja és 21 napja

El nem tudom képzelni mire képes ekkora teljesítmény! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

5 éve, 10 hónapja és 21 napja

Nehogymár elhúzzon Kína! röhögő smiley

válasz erre