Már az önvezető autók is rasszisták

2019. március 07.
6.3251
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Rasszistának titulálta a Georgia Műszaki Intézet legutóbbi tanulmánya az önvezető autókat, amiért a beszerelt szenzorok sokkal nehezebben különböztetik meg a sötét bőrszínű embereket a világosabb bőrűektől.

Ez azért jelent mielőbb áthidalásra váró problémát, mert a rosszul működő algoritmus rendkívül balesetveszélyes, ezáltal a gyártóknak meg kell győződni majd a jövőben arról, hogy a feketéket és a fehéreket egyaránt ugyanolyan gyorsan és hatékonyan érzékeli-e az autóba szerelt algoritmus.

A szakértők egy az önvezető gépkocsikban szabványosított rendszert teszteltek, és a Fitzpatrick-skála alkalmazása mellett azt tapasztalták, hogy minél sötétebb spektrumba sorolható valakinek a bőrszíne, annál nehezebben veszik észre az önvezető autók, így a hatékonysági ráta ilyen esetben akár 5 százalékot is csökkenhet.

Az intézet munkatársai ugyanakkor nemcsak a problémára világítottak rá, hanem megoldással is szolgáltak, ezáltal úgy vélik, hogy ha az algoritmus mögött meghúzódó mesterséges intelligenciát több sötét bőrszínű ember adataival töltik fel, akkor az MI öntanuló képessége hozzájuk igazítja majd a rendszert.
tanulmánya az önvezető autókat, amiért a beszerelt szenzorok sokkal nehezebben különböztetik meg a sötét bőrszínű embereket a világosabb bőrűektől.'>
4 hozzászólás

Kisfaludy82

5 éve, 6 hónapja és 21 napja

Az kemény, hogy nem képes megkülönböztetni az embert mondjuk egy... fától. meglepett smiley

válasz erre

KalandMester

5 éve, 6 hónapja és 21 napja

Helyes, FEHÉR HATALOM!!!!! röhögő smiley

válasz erre

Fikarc

5 éve, 6 hónapja és 21 napja

Ez igen komoly probléma, mert hogy addig ez a technológia nem alkalmazható élesben.

válasz erre

techiii

5 éve, 6 hónapja és 22 napja

Uhh ez azért nagyon gáz. Ez miért csak most derül ki?!

válasz erre