Már a koalákat is a kihalás szélére sodortuk

2019. május 17.
1.9231
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Újabb állatfaj sodródott hivatalosan is a kihalás szélére, az Ausztrál Koala Alapítvány adatai alapján ugyanis a klímaváltozás és a folyamatos erdőirtások hatására alig 80 ezer koala maradt a Földön.

Ezzel a faj gyakorlatilag funkcionálisan kihaltnak tekinthető, de innen még visszafordítható lenne a folyamat, azonban ha a számuk továbbra is ilyen ütemben csökken, akkor éveken belül eljuthatunk oda, hogy nem lesz elegendő egyed a szaporodáshoz.

A funkcionális kihalás lényege egyébiránt az, hogy egy faj egyedszáma olyan mértékben lecsökken, hogy már semmilyen szerepet nem képes játszani az élővilágban, ami különösen rossz hír az eukaliptusz-erdőknek, hiszen ezek a kis élőlények tisztították eddig a fák lombjait és trágyázták nekik a talajt több millió éve.

Természetesen a funkcionális kihalás kifejezést más esetekben is használhatja a tudomány, így például olyan eseteket, amikor egy faj már nem életképes, mert például nem maradt elég természetes élőhelye.
4 hozzászólás

techiii

6 napja és 2 órája

Minden kihal lassan. Bár a napokban olvastam h egy több ezer éve kihalt madár fajtát találtak most. Azok kihaltak de most ismét itt vannak.

válasz erre

login_password

6 napja és 5 órája

Érdekes h pont a koalák. Pár éve még azt olvastam h küzdenek ellenük most meg.

válasz erre

betyár

6 napja és 8 órája

Ez nagyon szörnyű hir! Remélem még meg lehet menteni őket.

válasz erre

Harder

6 napja és 9 órája

Nagyszerű hír...

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink