Már a koalákat is a kihalás szélére sodortuk

2019. május 17.
3.5931
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Újabb állatfaj sodródott hivatalosan is a kihalás szélére, az Ausztrál Koala Alapítvány adatai alapján ugyanis a klímaváltozás és a folyamatos erdőirtások hatására alig 80 ezer koala maradt a Földön.

Ezzel a faj gyakorlatilag funkcionálisan kihaltnak tekinthető, de innen még visszafordítható lenne a folyamat, azonban ha a számuk továbbra is ilyen ütemben csökken, akkor éveken belül eljuthatunk oda, hogy nem lesz elegendő egyed a szaporodáshoz.

A funkcionális kihalás lényege egyébiránt az, hogy egy faj egyedszáma olyan mértékben lecsökken, hogy már semmilyen szerepet nem képes játszani az élővilágban, ami különösen rossz hír az eukaliptusz-erdőknek, hiszen ezek a kis élőlények tisztították eddig a fák lombjait és trágyázták nekik a talajt több millió éve.

Természetesen a funkcionális kihalás kifejezést más esetekben is használhatja a tudomány, így például olyan eseteket, amikor egy faj már nem életképes, mert például nem maradt elég természetes élőhelye.
4 hozzászólás

techiii

11 hónapja, 2 hete és 5 napja

Minden kihal lassan. Bár a napokban olvastam h egy több ezer éve kihalt madár fajtát találtak most. Azok kihaltak de most ismét itt vannak.

válasz erre

login_password

11 hónapja, 2 hete és 5 napja

Érdekes h pont a koalák. Pár éve még azt olvastam h küzdenek ellenük most meg.

válasz erre

betyár

11 hónapja, 2 hete és 5 napja

Ez nagyon szörnyű hir! Remélem még meg lehet menteni őket.

válasz erre

Harder

11 hónapja, 2 hete és 5 napja

Nagyszerű hír...

válasz erre