Már a kilövő padon áll az űrszonda Kína következő nagy küldetéséhez

2020. november 19.
10.9731
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Kína eddigi legambiciózusabb holdmissziója a jövő héten tervezett indulás előtt áll, hiszen már a kilövállomáson van a nehéz emelésű, Long March 5 hordózrakéta, valamint a Chang'e 5 holdminta-gyűjtő űrszonda.

Ezek kézen fogva gördültek ki a kilövőpadra a Wenchang Űrindító Központban, Hajnan tartományban kedden, azaz november 17-én, tegnapelőtt. A Chang'e 5 a tervek szerint november 24-én indul, a NASA missziójának leírása szerint, bár a hivatalos kínai források csak annyit mondtak, hogy az indítás november végén" lesz. A 8200 kilogrammos űrhajó, amely látszólag négy modulból áll, a Hold felé fog tartani.

Ez a küldetés már csak abból a szempontból is történelminek minősül, hogy 1976 óta nem juttattak vissza mintát a Holdról, ugyanis akkor a Szovjetunió Luna 24-es küldetése végezte el ezt, úgyhogy a történelem részévé válhat a mostani akció.
4 hozzászólás

rDAVE

1 hete és 5 napja

Ronalddo írta:
Nyomtam egy likeot mert igazad van, de azt azért hozzátenném, hogy hiába ért oda, sok eredménye nem volt.
Nem fogok minden rekordot és eredményt felsorolni, de nézzük mit ír a wiki:
Chang'e 1 (keringő egység) pontos és nagy felbontású 3D-s térképet készített a Hold felszínéről.
Egy évig terveztek a Hold körül keringeni vele, 1 év 4 hónap után úgy zuhantak le vele, hogy végig tudják nézni, ami hasznos volt a későbbi leszálláshoz.

Chang'e 2 (keringő egység) pár hónapig a Hold körül volt, nagy felbontású képet készítve. Majd meglátogatta a 4179 Toutatis kisbolygót és most kint repked valahol a világűrben, idén 10 éve.

Chang'e 3 (leszállóegység) 1976 óta az első "soft-landing" a Holdon.
+ yutu holdjáró, ami adatokat gyűjtött, képeket készített és járkált a Holdon. Második holdéjszaka után nem tudták mozgatni, de továbbra is kapcsolatban maradtak vele 2016-ig. 3 hónapra tervezték, 42 napig bírtak vele mászkálni és 973 napig tartotta a kapcsolatot. A Chang'e 3 még üzemel, de nyilván az nem tud mozogni, viszont azért képes gyűjteni adatokat.

Chang'e 4 (leszállóegység) első "soft landing" a Hold sötét oldalán. Magával vitte a Yutu-2 holdjárót, ami 3 hónap tervezett helyett 686 napja üzemel. A Chang'e 4 és a Yutu-2 is üzemel még, és továbbra is egyedül a Hold túloldalán. Természetesen ezek is gyűjtik az adatokat, képeket, stb... Talán a leglényegesebb, hogy a Chang'e 4-en magok voltak, amik kicsíráztak, bár sajnos életben tartani már nem bírták, de így is egyedülálló. Ráadásul a NASA-val is együttműködtek.

Egyébként Csang-o az ókori kínai mitológia holdistennője, a Yutu meg jáde nyúl.

válasz erre

Ronalddo

1 hete és 5 napja

rDAVE írta:
Azért hívják 5-nek, mert már volt 1, 2, 3 és 4... (spoiler: mind odaért)
Nyomtam egy likeot mert igazad van, de azt azért hozzátenném, hogy hiába ért oda, sok eredménye nem volt.

válasz erre

rDAVE

1 hete és 6 napja

CharlieFirpo írta:
Hát ha ez odaér egyáltalán...
Azért hívják 5-nek, mert már volt 1, 2, 3 és 4... (spoiler: mind odaért)

válasz erre

CharlieFirpo

1 hete és 6 napja

Hát ha ez odaér egyáltalán...

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink