Ma 60 éves a NASA első napkutató szatellitje

2021. március 07.
51.7541
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
1962-ben, egészen konkrétan március 7-én a NASA beindította az Orbiting Solar Observatory programot az első napkutató szatellittel, így a mai nap egy fontos évfordulónak tekinthető mind az említett űrügynökség, mind az űrkutatás szempontjából.
 

A műholdak közül nyolcat 1962 és 1975 között indítottak a 11 éves napciklus tanulmányozására. Mindegyik műholdnak két fő része volt: az úgynevezett "kerék" és "vitorla". A vitorla napelemeket és műszereket tartalmazott, amelyek a nap mérését végezték. A vitorla a kerékre volt felszerelve, amely azért felel, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a műszerek a megfelelő irányba mutatnak.

A műholdak olyan dolgokat mértek, mint az UV fény, a röntgen és a gamma sugárzás. Az adatokat szalagon rögzítették, és FM telemetria útján továbbították a Földre. Rengeteg fontos felfedezés köthető ehhez a rendszerhez, így már csak ezért is fontos, hogy emlékezzünk erre az évfordulóra.
3 hozzászólás

Porthos

1 hónapja, 1 hete

És mégis mennyire meg van torpanva az űrkutatás... Mindig fellángol kicsit, mindig jön egy hír hogy ezt csinálták meg azt csinálták meg, de még mindig nem jutott el ember a Holdra. Mármint újra.

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 1 hete és 1 napja

Azta. Nem is tudtam hogy vannak arrafelé is műholdak.

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 1 hete és 1 napja

És most képtelenek leszállni a Holdra...

válasz erre