Magyar applikációval lesz könnyebb a színtévesztők élete

2017. január 19.
3.2901
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
A Samsung sajtótájékoztató keretében számolt be a SeeColors applikációról, amelynek lényege hogy a színtévesztők számára láthatóvá tegyék azokat a színeket is, amelyeket ők alapvetően nem láthatnak.

A közel egy éves fejlesztés alapját a Dr. Wenzel Klára vezette Colorlite közel húsz éves munkája adta, amely a színtévesztés és a színvakság jelenségét kutatja, valamint azokra élhető megoldást keres.

A magyar kutatás eredményeképpen elkészített applikáció-pár működését tekintve több felületen működik, egymástól függően. A mobiltelefonon futó app segítségével lehet meghatározni, hogy a színtévesztés melyik fajtája tapasztalható a felhasználónál, majd az elmentett eredmény alapján a Samsung Smart TV-n futó, Tizen alapú applikáció ennek megfelelően módosítja a megjelenített képet.

Applikációval mérik fel a színtévesztés típusát

Applikációval mérik fel a színtévesztés típusát


A helyszínen jelen volt több színtévesztő is (volt aki az újságírók között), így azonnal lehetett is ellenőrizni a működési hatékonyságot. Az első reakciók általában arra mutattak rá, hogy amit eddig egy nagyobb foltnak látott a képen az illető, annak kontúrja lett, elválasztódtak egymástól a vonalak, és persze a színek is megmutatták magukat.

A normálisan látó számára a módosított kép kicsit (vagy nagyon) vörösesebb, kékebb, vagy épp zöldebb lesz, annak megfelelően hogy az adott színtévesztő milyen típusba tartozik. Mint kiderült, a világon 300 millió, Magyarországon pedig közel félmillió érintett van, akinek ez segítséget fog nyújtani - egyelőre csak a 2016-os Samsung SUHD Smart tévéken, de remélhetőleg mihamarabb más eszközökön is.
5 hozzászólás

Harder

7 éve, 9 hónapja és 21 napja

Nagyszerű találmány, de reméljük nem csak Samsung kiváltság lesz. Ezt vétek lenne megtartani maguknak.

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 9 hónapja és 21 napja

Na ez nem rossz dolog, ennek van értelme. Nem is tudom eddig miért nem csinálta meg senki!? meglepett smiley

válasz erre

techiii

7 éve, 9 hónapja és 21 napja

Tök jó találmány!

válasz erre

Porthos

7 éve, 9 hónapja és 21 napja

Reméljük azért a Samsung kiengedi majd ezt a kezéből és szabadon használhatja más is, mert ez egy nagyon jó dolog!

válasz erre

Levi87

7 éve, 9 hónapja és 21 napja

Végre valami értelmes fejlesztés! röhögő smiley

válasz erre