LG L40 - A tökéletes belépőszint

2014. szeptember 27.
8571
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Manapság nagy fejtörést okoz mindenkinek, hogy milyen okostelefont vegyen.

Főként azoknak akik hagyományos mobiltelefonról készülnek váltani.

A jól bevált strapabíró mobiloknak is egyszer eljön az utolsó napjuk. Érdemes ekkor körbenézni a belépőszintű kategóriába, mert már találunk pár gyöngyszemet is, mint például az LG L40-et. Az LG Magyarország jóvoltából kaptuk ezt a belépőszintű, olcsó okostelefont, mely KitKat Androidot futtat és elvan látva minden földi jóval. Az ára jelenleg 26 és 29 ezer forint között mozog kártyafüggetlenül.

A doboz tartama:

A dobozban nem sok mindent találunk. Maga a készülék, jótállási jegy, használati útmutató több nyelven, igen magyarul is, töltő és adatkábel.



Külső:

A telefon 109,4 x 59 x 11,9 milliméteres méretekkel szál ringbe, de viszonylag vastag darab, a 114 grammos súly ilyen méretben nem is olyan kevés. A készülék sarkai, oldalai és a hátlapja lekerekítettek, hogy kényelmesen üljön a kezünkben, és bár az előlapi és lencsevédő üvegen kívül minden elem műanyag, az összeszerelés jól sikerült, apróbb recsegésre csak bátrabb gyötrés esetén lehet bírni a házat. Mi a fehér színű változatot teszteltük, de létezik belőle fekete színű is.

[gallery link="file" ids="14043,14042,14041,14040,14039,14038,14037,14036"]

Az előlapot javarészt a 3,5 hüvelykes, HVGA, azaz 320 x 480 pixel felbontású IPS-kijelző foglalja el, 165 képpont/hüvelykes pixelsűrűséggel. Igen, ez nem túl acélos, de ne feledkezzünk meg róla, hogy belépőszintről van szó. A weboldalak megjelenése, nem túl vonzó, ha lehetőségünk van, akkor mindig törekedjünk arra, hogy mobilos nézetben olvassuk az oldalakat. A kijelző egyébként nagyon jól olvasható s látható napfényben is, persze csak maximum fényerősségnél. Torzulást és egyéb jelenségeket nem találtunk, de olyan annyira nem is kerestük, hiszen tisztába vagyunk a kijelző korlátaival.

Szoftver:



Az Android 4.4.2 jelenléte ritka különlegesség a belépőszinten, és a felület sebessége igazolni látszik azokat a tavalyi kijelentéseket, miszerint két mag és fél gigabyte memória képes lehet elfogadhatóan meghajtani a Google legújabb operációs rendszerét. A KitKat főverzión az LG megszokott grafikus felülete fut, némi módosítással. Az értesítési panelről, amit az állapotsáv lehúzásával lehet előhívni, hiányoznak a QSlide, azaz ablakos applikációk, de ekkora kijelzőn felesleges is lenne.

[caption id="attachment_14044" align="aligncenter" width="320"] QuickMemo használat közben[/caption]

Megvan viszont az oldalirányban görgethető gyorskapcsoló sáv, innen 13 funkció érhető el, beleértve a Quick Memo ablakot, aminek a segítségével a képernyőre rajzolhatunk valami hasznosat, a végeredményt pedig menthetjük, vagy az előtérben tarthatjuk.

A kezdőképernyő legfeljebb hét oldalból állhat, amiket tetszőlegesen telepakolhatunk widgetjeinkkel és ikonjainkkal, amik 4 x 4-es elrendezésben terülhetnek el. A tálcára maximum hat ikon fér. Widgetből jár óra és világóra, Box, Drive, Email, Gmail, FM-rádió, Google kereső, időjárás, könyvjelző, kedvenc névjegyek, zenelejátszó és zseblámpa. A zseblámpa vaku hiányában a kijelző fényerejét használja.

[caption id="attachment_14046" align="aligncenter" width="320"] Widgetek[/caption]

Billentyűzetből az LG sajátja van, ami szerintünk az egyik legjobb. Kapunk javaslatokat, figyel a helyesírásra és nagyon könnyű vele gépelni. Az elrendezése szép, egyszerű s érthető, ami nagyon fontos, hiszen az idősebb korosztály is fog szemezni a készülékkel.

[caption id="attachment_14047" align="aligncenter" width="320"] A billentyűzet[/caption]

Applikációból jár óra/stopper/ébresztő, diktafon, alkalmazáskezelő, jegyzetelő, naptár napi, heti, havi és éves nézettel, email kliens, számológép, Box alkalmazás a felhőszolgáltatás eléréséhez, időjárás az AccuWeather adataival, valamint a Google szoftverek (térkép, áruház, Drive, Gmail, Keep, fotók, Hangouts, YouTube, Chrome és Play szolgáltatások). Dokumentumolvasóból ThinkFree Viewer jár, az UI témáit, betűtípusait és hangjait a SmartWorld applikációval bővíthetjük.

Adatátvitel és Kommunikáció:

Az LG L40 GPRS, EDGE, UMTS és HSPA adatkapcsolatokra képes, maximálisan 14,4 megabit/másodperces le-, illetve 5,76 megabit/másodperces feltöltési sebességgel. WiFi-ből 802.11b/g/n szabvány jár WiFi direct és hotspot funkciókkal. Sajnos a telefonbeszélgetések minősége nem a legjobb. Ezt mondjuk érdemes lett volna, kicsit jobb minőségből előállítani. Nem hiszem, hogy ezen tudnak annyit spórolni. Te a teszt alatt nem volt vele nagy probléma, hallottuk egymást mindig hangosan a beszélgetőpartnerrel.

Böngészés:

2 darabot kapunk belőle gyárilag, az egyik az Aosp a másik pedig a Google Chrome. Ahogy a képeken is megfigyelhető a betűk megjelenésével nincs gond, főleg, ha az adott oldal is normálisan van optimalizálva, de a képek megjelenése erősen pixeles és már-már zavaró.



Akkumulátor:

A készülék 1540 milliamperórás, lítium-ionos akkumulátorral rendelkezik. A készülék aktív használat mellett is kihúzott egy napot, bár érdekes megfigyelés volt, hogy a hanghívások mennyire fogyasztották az energiát a készülék tartalékából. Van lehetőségünk energiatakarékos opciót is bekapcsolni, ami 30% alatt, kikapcsol minden felesleges funkciót (Wi-Fi, Bluetooth, stb..) és a fényerőt is leveszi minimumra (20%). Így nyerhetünk még pár plusz percet vagy órát.



Teszt képek izzó lámpánál alapbeállításon:

[gallery link="file" ids="14080,14079,14078"]

Tesztképek alapbeállításon kültérben:

[gallery link="file" ids="14131,14130,14129,14128,14127,14126,14125,14124,14082"]

A képek oly annyira nem vészesek kültérben, gyenge napsütés mellett. De persze a kamera is egyfajta "kötelező" jelleggel van csak a telefonba. Fotóművészeti kiállításon nem fogunk indulni a képekkel, de egy-egy pillanat megörökítésére még ez is jó lehet. Videofelvétel terén sem kiemelkedő a készülék, 800x480-as felbontásban képes rögzíteni. Persze, nem ezért a tulajdonságért fogjuk megvásárolni.

A készülék részletes specifikációja:

sávtípus: UMTS, 850, 900, 1800, 1900, 2100
operációs rendszer: Google Android 4.4
processzor: Qualcomm
processzor modelltípus: MSM8210 Duo processzor órajel (2x): 1,20 GHz
kijelző mérete: 8,89 cm (3,50" )
kijelző típusa: LCD
grafikus szabvány: HVGA
érintőképernyő
érintőképernyő típusa: kapacitív
felbontás: 320 pixel x 480 pixel
színek száma: 16.700.000
kamera
effektív pixel: 3 megapixel
kamera felbontása: 2.048 pixel x 1.536 pixel
nagyítás (digitális): 4x
videófelvétel
videófelbontás: 800 pixel x 480 pixel
belső memória: 4 GB
memóriakártya-hely: Micro SD
memóriakártya: 32 GB
üzenetküldés: EDGE, email, HSDPA, HSUPA, Instant Messaging, MMS, Mobile Blogging, SMS, SMS chat, UMTS
multimédia: AAC lejátszó, MP3 lejátszó, URH rádió, WMA lejátszó
komfort funkciók: ébresztőóra, Google Maps, hívások listája, hívócsoportok, naptár, stopperóra, számológép, világóra
csatlakozók: BlueTooth, jack (3,5 mm), Micro USB, Wireless LAN
bluetooth verzió: 4.0
GPS
kihangosítás funkció
némítás funkció
készenléti/beszédidő: 350 óra / 5 óra
SAR érték: 1,12 W/kg
tartozék: adatkábel, töltő
méretek: SZ 59 mm x M 109,40 mm x H 11,90 mm
tömeg: 120 g

A tesztkészüléket köszönjük az LG Magyarországnak!
nincs még hozzászólás