Lenovo géped van? Ellenőrizd, mert kémkedik utánad!

2015. február 22.
6291
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Felhasználói körökben elég nagy volt a megrökönyödés, amikor néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy a világ egyik legnagyobb laptopgyártója, a Lenovo hónapokon keresztül gyakorlatilag egy előre telepített vírussal árulta a számítógépeit, amely hozzáférést biztosít a felhasználók személyes adataihoz.

Not well played, Lenovo, de legalább most kiadtak egy programot, amivel a Superfish szőröstül-bőröstül eltávolítható.

Hogy mi az a Superfish? Nagyon leegyszerűsítve egy olyan adware, amely hozzáférést biztosít a titkosított böngészési adataidhoz, így többek között a bankkártya-adatokhoz, jelszavakhoz és egyéb fontos információkhoz is. Bár a Lenovo állítása szerint a program csak hirdetői célokat szolgált, a helyzetet súlyosbítja, hogy tegnap a kutatók megtalálták és közzétették azt a kódot, amivel feltörhető a Superfish tanúsítványa, ennek birtokában pedig már bárki könnyedén hozzáférhet a bizalmas adataidhoz, ha ugyanazon a wi-fi hálózaton tartózkodtok.

A Lenovo állítása szerint a Superfish-t a 2014 szeptember és 2015 január között gyártott gépekre telepítették, leszámítva a ThinkPadeket, ha Lenovo géped van, akkor ellenőrizd le ezen az oldalon, hogy nem fertőzött-e az adware-rel.

Mivel elég nagy felháborodást keltett a dolog, így a Lenovonak nem maradt más választása, mint hogy közzétegyék azt a programot, amellyel a Superfish teljesen eltávolítható a fertőzött számítógépekről. Ehhez először uninstallálni kell a programot, utána pedig vissza kell vonni a tanúsítványokat is, az ezen az oldalon található Automatic Removal Tool viszont mindkettőt megteszi helyetted, így neked semmi más dolgod nincs, mint futtatni a programot. Ha ezzel megvagy akkor a fenti link segítségével újra ellenőrizd le, hogy biztosan eltávolította-e a gépedről.
nincs még hozzászólás