Laptop helyett szerencsésebb tollal jegyzetelni az egyetemi előadásokon

2017. november 28.
7.1581
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Egyre gyakoribb jelenség a magyar egyetemeken is, hogy a diákok a gyorsabb információrögzítés érdekében egy laptoppal vagy egy táblagéppel próbálják meg jegyzetelni az előadások anyagát, ami egy friss kutatás szerint nem a legjobb.

A Princeton Egyetem és a Kalifornia Egyetem munkatársai ugyanis egy friss vizsgálat során bebizonyították, hogy azok a diákok, akik laptopon jegyzetelik az órán elhangzott anyagot, azok kevésbé értik meg az előadást, mint akik a hagyományos tollal és papírral dolgoznak, ennek az oka pedig drámaian egyszerű.

Aki ugyanis laptopot használ, megpróbálja gyorsan és pontosan rögzíteni a tanár szavait gyakran feldolgozatlanul, azonban a kézzel írók a lassabb jegyzetelés miatt kénytelenek arra, hogy azonnal átdolgozzák, rövid mondatokká alakítsák és saját nyelvezetükre formálják az előadás anyagát, ami sokkal jobban rögzül az agyban akkor és a későbbiekben egyaránt.

Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a kézírás fejleszti a memóriát, miközben laptopon játszani, sorozatokat nézni vagy netezni is lehet az előadás figyelemmel követése helyett.
3 hozzászólás

Fikarc

2 éve, 8 hónapja és 21 napja

Harder írta:
Táblagépen tollal. Ennyi. Nincs jobb.
Egyetértek. Az a tökéletes megoldás. Ráadásul be is digitalizálja azonnal gépírássá a jegyzeteket. Legalábbis az iPad biztosan.

válasz erre

Harder

2 éve, 8 hónapja és 21 napja

Táblagépen tollal. Ennyi. Nincs jobb.

válasz erre

betyár

2 éve, 8 hónapja és 22 napja

Ebben mondjuk van valami.

válasz erre