Közel félmillió képet küldött a Földre a megsemmisülés előtt álló Cassini űrszonda

2017. szeptember 14.
2.5861
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Az egész tudományos világ lélegzetvisszafojtva várja, hogy a Cassini űrszonda az elkövetkezendő órákban belecsapódjon a Szaturnusz gázlégkörébe, ahol az előzetes számítások szerint a szerkezet megsemmisül majd.

Mindez azonban nem egy váratlan dolog, az egész haláltánc forgatókönyv szerint zajlik, hiszen a szonda 2004 óta kering a bolygó körül, és már akkor tudni lehetett, hogy előbb vagy utóbb bekövetkezik a tragédia, de a Cassini küldetése így sem volt hiábavaló, hiszen bevetése során több mint 450 ezer fotót küldött a Földre.

Sőt mi több, a NASA információi szerint az utolsó pillanatokig fotóz és továbbít majd a szonda, ezáltal a becsapódása előtt néhány órával még kapni fogunk pár képet, mielőtt a Cassini örökre megsemmisül a Szaturnusz légkörében.

Ha a NASA számításai helyesek, akkor az űrszonda ma lövi majd az utolsó fotókat, amelyeken a Titan és az Enceladus holdak lesznek láthatók néhány, a bolygó körüli gyűrűben megtalálható objektum mellett.

Az utolsó másodperceket a szonda már nem fogja fotózni, a NASA ugyanis a légkör tanulmányozását előtérbe helyező műszereket aktiválja csak, hogy a tudósok ezzel alaposabb összképet kaphassanak a planétán uralkodó körülményekről.
2 hozzászólás

CharlieFirpo

10 hónapja, 2 napja

Remélem nyilvánosságra hozzák majd a fotókat. Kíváncsi vagyok miket látni a törmelékben!

válasz erre

Fikarc

10 hónapja, 2 napja

Lenyűgöző, mennyire meg tudnak már tervezni mindent így előre!

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink