Kínai vizsgálat amerikai cégek ellen

2013. augusztus 16.
6261
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn


Biztonsági okokból az IBM és az Oracle tevékenységét illetően is vizsgálatot kezdenek az adatmegfigyeléssel kapcsolatos ügyben a kínai hatóságok.






A nagy amerikai infromatikai cégeket érintő vizsgálódást azt követően jelentették be, hogy korábban az amerikai adatmegfigyelés részleteit kiszivárogtató Edward Snowden felfedte, több kínai egyetem is az amerikai hírszerzés célpontja volt.

A pekingi Csinghua Egyetemen például csak januárban több mint 60 számítógépet és szervert hackeltek meg az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szakemberei, akik Snowden elmondása szerint a Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK) rendszerét is támadták.

Ez utóbbi a különleges igazgatású övezet internetforgalmát irányító központként szolgál.

A sanghaji szaklap úgy fogalmaz: a külföldi technológia fejlettsége nyomán a kínai információtechnológiai rendszerek piacát jelenleg külföldi cégek uralják, ez pedig - ahogyan arra a Snowden-ügy is rámutatott - komoly biztonsági problémákat rejt magában. Egyelőre nem tudni, hogy az amerikai vállalatokat érintő vizsgálódás pontosan mire terjed ki, és a cégek tevékenységét hogyan befolyásolja majd. Az érintett vállalatok egyike sem reagált pénteken a hírre.

MTI



nincs még hozzászólás