Kínában már csak az lehet online újságíró, akinek az állam engedélyezte!

2017. május 10.
2.9141
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Újabb elképesztő szabályozásokat lépetett életbe a napokban Kína a világhálóhoz kapcsolódóan, ezáltal az ország célja az, hogy egy ötéves terv részeként maximálisan állami irányítás alá vonják az internetet.

Ennek részeként nemcsak a keresőmotorokat szabályoznák és cenzúráznák a jövőben, hanem az internetre felkerülő tartalmak előállítóit, avagy az online újságírókat is annak érdekében, hogy elmondásuk szerint csak és kizárólag pozitív propagandát tudjanak terjeszteni az emberek körében.

A június 1-től életbe lépő rendelet szerint így a jövőben csak azok dolgozhatnak majd Kínában az online médiában, akiket a kormány ellenőrzött és jóváhagyott, amivel a vezetők célja az, hogy elejét vegyék a torzított cikke, az álhírek, a pletykák és a kártékony információk terjedésének.

Ennek érdekében a néppárt egy útmutatást is összeállított, amit egy online újságírónak feltétlenül követnie kell az országban, ha írni akar, de mindez csak a kezdet, a jövőben ugyanis tiltottá válnának minden olyan ellenőrizhetetlen szolgáltató tartalmai is, mint a Google vagy a Facebook.
5 hozzászólás

rDAVE

1 éve, 2 hónapja és 16 napja

Levi87 írta:
Kíváncsi lennék egy két kínaira, egyáltalán tisztában vannak-e vele, milyen elszigeteltségben élnek.
Nincs. Ha átlagembert kérdezed fogalma sincs miről beszélsz. Sokaknak már csak azért sem tűnik fel, mert Kína olyan bazi nagy, hogy mindenre készül 20 alternatíva. A közösségi oldalaik és chat programjaik vetekszenek a külföldi oldalakkal. Ezeket jó részét kiadják nekünk is, szóval rengetek külföldi van rajtuk. WeChat valami 900 millió aktív felhasználót jelent. A facebook/twitter hibridjük, a weibo is több száz milliós. Külföldi hírességek is regisztrálnak ilyenekre, ha komolyabb rajongótáboruk van Kínában vagy szeretnének szert tenni rá.
Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki elégedett és nem tudja mi az a cenzúra. Ritkán előfordul, hogy összegyűlik tömeg tüntetni a szabadság és a demokrácia mellett, de ezeket nem tűri meg a kormány, szétoszlatja. Mondjuk a titkolózás egyre nehezebben megy a kormánynak, hiszen mindenki ott pötyögteti a telefonját, ezért óvatosabban kell fellépnie... Hongkong és Tajvan is tart időnként Kína ellenes tüntetést. Ők demokratikusak ugyan, de Kínától nem függetlenek, így ennek néha hangot adnak. Az ottaniak véleményét már nem tudják úgy elnyomni.

válasz erre

Levi87

1 éve, 2 hónapja és 17 napja

Kíváncsi lennék egy két kínaira, egyáltalán tisztában vannak-e vele, milyen elszigeteltségben élnek.

válasz erre

rDAVE

1 éve, 2 hónapja és 17 napja

Kisfaludy82 írta:
Hú ez azért elég durva. Nem tudnék így élni.
Az is durva, ami itthon megy. Nincs népszerű objektív újság itthon.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 2 hónapja és 17 napja

Hú ez azért elég durva. Nem tudnék így élni.

válasz erre

rDAVE

1 éve, 2 hónapja és 17 napja

Végül is tök mindegy, hisz eddig is úgy irányították a netet, ahogy ők akarták látni, csak most már törvénybe iktatják. A face és google (youtube, google play stb) eddig is tiltott volt. Ha Kínából van fent valaki, akkor VPN-t használ. Azért a kínai és észak-koreai diktatúra még így is ég és föld. Ahol nem lehet metál zenekart alapítani, az nem ország.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink