Kihatással van a súlytalanság az asztronauták szívizomsejtjeire

2019. november 07.
4.3111
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Friss tanulmány mutatott rá, hogy az emberi szívizomsejtekre alaposan kihatással van a súlytalanság, ennek az ismeretnek köszönhetően pedig a jövőben jóval felkészültebben állhatnak neki egy-egy küldetésnek az asztronauták.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy nagyban kihatással van a súlytalanság az emberi szervezetre, így akár lassabb lehet a szívverés is, miközben a szívteljesítmény jóval nagyobb fokon operálhat, ellenben most már arról is szól a fáma, hogy a szívizomsejtek is másképp "üzemelnek" ebben az állapotban, ahogyan az kiderült a kapcsolódó tanulmányból.

A kutatók az ember indukálta pluripotens őssejtből származó kardiomiocitákat használták, amelyeket vérsejtek elkülönítésével és átprogramozásával állítottak elő, majd az űrállomásra továbbítottak egy SpaceX rakománykapszula fedélzetén. A sejtek öt és fél hetet töltöttek az űrállomáson, míg közben egy külön sejtcsoportot egyidejűleg vizsgáltak a Földön.

Még folynak a vizsgálatok, hogy miként lehetne hasznosítani ezt az infót, illetve fontos, hogy még nem egyértelmű, hogy miként hat ki rá a súlytalanság.
3 hozzászólás

betyár

7 hónapja, 1 hete

Nem meglepő de érdekes.

válasz erre

Fikarc

7 hónapja, 1 hete

Mivel a rendes izomra is komoly hatással van, ezért nem meglepő.

válasz erre

CharlieFirpo

7 hónapja, 1 hete

Nem csodálom, sőt, ez számomra természetes volt eddig is, teljesen más közeg.

válasz erre