Kifejlesztettek egy szűrőt, amivel rögtön ivóvízzé alakítható a tengervíz

2017. április 05.
3.6991
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A Föld lakosságának rövid időn belül szembe kell néznie a vízhiány problémájával, ha csak a tudomány nem talál olyan módszereket, amelyek jelentős mértékben megkönnyítik a tengervíz megtisztítását, és ivóvízzé való átalakítását.

A Manchesteri Egyetem kutatói egy új fejlesztéssel most ehhez vitték közelebb az emberiséget, lévén a BBC beszámolói szerint megalkottak egy olyan vékony, mindössze egyetlen atom vastagságával rendelkező grafitrétegből felépített szűrőt, amely képes hatékonyan kivonni a sót a tengervízből.

Az egyetem fejlesztése leginkább azon a több millió emberen segíthet, akiknek nincs közvetlen hozzáférésük tiszta ivóvízhez, ellenben tengervíz bőséggel akad a közelükben. Azt persze eddig is tudta a tudomány, hogy a grafén alkalmas a tengervíz megtisztítására, de ezt egyrészt sem kompakt formában nem tudták előállítani, sem úgy, hogy a tengeri só legapróbb, oldott részecskéit kiszűrjék.

Az egyetem munkatársai azonban rájöttek, hogy amennyiben epoxigyantával vonják be a grafén-oxid membránok mindkét oldalát, akkor ezek nem duzzadnak meg olyan mértékben a tengervíztől, hogy áteresszék a sót, ergo tökéletes, mi több olcsó mobilszűrő készíthető belőle bárhol és bármikor.

Hogy érezzétek a probléma súlyát, az ENSZ korábbi becslései szerint a világ lakosságának közel 15 százaléka súlyos vízhiánytól szenved majd 2025-re, és a klímaváltozás, valamint a népességnövekedés miatt a városok ivóvízellátása is veszélybe kerülhet.
3 hozzászólás

kpal

2 éve, 5 hónapja és 18 napja

És ezzel a tengerszint emelkedés is megoldva ,a pluszt vizet megisszák..

válasz erre

Levi87

2 éve, 5 hónapja és 19 napja

Az igen! Elég sok problémára megoldás lenne!

válasz erre

Porthos

2 éve, 5 hónapja és 19 napja

Ez már csak azért is lenne nagyon jó megoldás mert megállíthatná a tengervíz emelkedését is. Két legyet egy csapásra!

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink