Kiderült, mekkora valójában a Tejútrendszer?

2020. március 25.
6.2581
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Nehéz megmondani innen a galaxis közepéből, hogy vajon mekkora lehet a Tejútrendszer, egyáltalán mekkora távolságban lehetnek a határai, ellenben nem kizárt, hogy a csillagászok most egy meglehetősen precíz becsléssel álltak elő.

Alis Deason és csapata, a Durham Egyetem kutatói úgy vélik, hogy 1,9 millió fényéves átmérővel rendelkezik a Tejútrendszer. Hogy ezt hogyan számolták ki? Először nagyfelbontású kozmológiai szimulációkat készítettek a Tejút-tömegű galaxisok sötét anyag-gyűrűiről, ami egy 9,8 millió fényév átmérőjű kis galaxiscsoportban ment vége - ebbe tartozik a Tejútrendszer is.

Legfőképp a Tejútrendszer M31 (avagy Androméda) galaxishoz való közelségét vizsgálták, ami a legközelebbi "nagyszomszédunk", a becslések szerint pedig 4,5 milliárd év múlva ütközik is a kettő. Jelenleg 2,5 millió fényévnyi távolság van a kettő között, ami kellően közel van ahhoz, hogy gravitációs kölcsönhatásba lépjenek egymással.

Számos szimulációs program bevetésével a csapat lemodellezte a Tejútrendszer sötét anyag-gyűrűit, sugárirányú sebességet (a galaxis körül különböző távolságon mozgó objektumok orbitális sebességét) és a sűrűséget vizsgálva, hogy meghatározzák a gyűrű széleit.

Ezek a szimulációk mind azt mutatták, hogy a sötét anyag-gyűrűn túli objektumok, például a törpe galaxisok sugárirányú sebessége észrevehetően visszaesett.

Ezután ezt összehasonlították a helyi csoportban a Tejút körüli törpe galaxisok megfigyeléseinek adatbázisával. És ahogyan a szimulációik előre jelezték, valóban hirtelen visszaesés mutatható ki a sugárirányú sebességben.

A sugárirányú távolság, amelyet a csapat kiszámolt ehhez a határhoz, körülbelül 292 kiloparszek távolságot tett ki - ez körülbelül 950 000 fényév. Ennek a megduplázásával jön ki a teljes átmérő: 1,9 millió fényév.
3 hozzászólás

betyár

8 hónapja, 3 hete és 6 napja

Ez csupán becslés és nem valószínű h valaha megtudjuk a pontos méretet.

válasz erre

CharlieFirpo

8 hónapja, 3 hete és 6 napja

Hát akkor ezt se mostanában fogjuk berepkedni...

válasz erre

Fikarc

8 hónapja, 3 hete és 6 napja

Milyen érdekes, hogy ilyeneket számolgatnak.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink