Kiderült, hogy miért lobbant lángra a SpaceX SN11 prototípusa

2021. április 06.
36.3141
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Most már tudjuk, miért lobbant lángra a SpaceX legújabb Starship prototípusa a múlt héten, amikor is a SN11 néven ismert, rozsdamentes acélból készült jármű múlt kedden tesztrepülésre indult a SpaceX dél-texasi létesítményéből.
 

A fáma úgy szólt, hogy az SN11 10 km-es maximális magasságig szárnyal majd, de az SN11 nem tartotta be a leszállási tervet, mivelhogy végül egy hatalmas tűzgömb formájában robbant fel. És mint az kiderült, vízvezeték-probléma miatt történt mindez - jelentette be Elon Musk a SpaceX alapítója és vezérigazgatója.

Musk szerint az emelkedési fázis, a vízszintesre való áttérés és az irányítás a szabad esés során jó volt. Egy viszonylag kicsi metánszivárgás vezetett a tűzhöz, ami a 2-es motoron és az avionikán ütötte fel a fejét, ami kemény indulási kísérletet okozott a metánszivattyú égési kísérletében.

A metán a SpaceX erőteljes, újgenerációs Raptor motorjának hajtóanyaga, a musk által említett "kemény indítás" pedig a gyújtást jelenti, amikor az égéstérben túl sok az üzemanyag, és ezért a nyomás túl magas.

4 hozzászólás

Harder

2 hete

Jó soká lesz még hogy ezek a gépek embereket szállíthassanak...

válasz erre

Várható volt hogy ilyesmi. Elég bizonytalan ez a konstrukció!

válasz erre

Hát egyelőre nem ez tűnik a legbiztonságosabb repülési módnak...

válasz erre

betyár

2 hete

Az igen! Pont egy ilyen okoz ekkora gondot?!

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink