Kiderült, hogy egy nyolc hetes mindfulness kurzus nem sok változást okoz az agyban

2022. május 26.
40.9011
cuckoo profilja, adatai
cuckoo
Új kutatások szerint a meditáció nem képes néhány hét leforgása alatt strukturális agyi változásokat előidézni - egy új tanulmányban a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy egy nyolchetes mindfulness kurzus képes-e fizikai változásokat előidézni az agyban.
 

A mostani ilyen kutatás nagyszabású volt és az eddigi legszigorúbban ellenőrzött. A kutatócsoport 200 egészséges, meditációs tapasztalattal vagy mentális egészségügyi betegségekkel nem rendelkező embert gyűjtött össze, és megkérte őket, hogy vessék alá magukat egy MRI-vizsgálatnak.

A résztvevőket ezután három csoportra osztották: egyesek egy nyolchetes mindfulness-alapú stresszcsökkentő tanfolyamon vettek részt, míg mások egy nem mindfulness-alapú programban. Az utolsó csoport pedig semmilyen tréningen nem volt jelen.

A nyolc hét letelte után a résztvevők újabb agyi szkennelésen estek át, hogy lássák, történt-e valamilyen észrevehető változás az agyukban - bár a kísérletben résztvevők többsége arról számolt be, hogy a nyolc hét elteltével fokozott tudatosságot érzett, a résztvevők egyikénél sem találtak bizonyítékot strukturális agyi változásokra.

Ám a kutatók szerint ez az eredmény még kezdetleges, hiszen az ilyen típusú kutatások egyértelműen korai szakaszban vannak. Lehetséges, hogy maga az időintervallum volt rövid és egyébként fennállna az agyi struktúrális változás lehetősége.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 5 napja

Az ilyen dolgok csak akkor működnek hatásosan ha maga az ember is teljesen át tud lényegülni. Sajnos én nem vagyok ilyen.

válasz erre

Fikarc

1 hónapja, 5 napja

Miért valaki tényleg hitt ebben?

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 5 napja

Minden fejben dől el, az ember meditáljon úgy ahogy neki a legjobb, ahogy ő érzi.

válasz erre

Harder

1 hónapja, 5 napja

mitől változna meg az agy?! nem is értem.

válasz erre

inkognito

1 hónapja, 5 napja

Az alkohol meg a drog nagyobbat okoz

válasz erre

 

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink