Két hét alatt kapásból két napfogyatkozást is rögzített a Curiosity-marsjáró!

2019. április 06.
4.4731
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Páratlan képsorokat rögzített Curiosity marsjáró az utóbbi hónapban, lévén mindössze két hét leforgása alatt rögzített kapásból két napfogyatkozást is, ráadásképp mind a kettőt más-más hold produkálta.

Első körben március 17-én a Deimosz haladt át a nap előtt, amire a tudósok inkább a tranzit jelzőt használják a napfogyatkozás helyett. Ez azért van, mert alapvetően a Deimosz a kisebb hold a kettő közül, és piciny méretével (2,3 km átmérőjű), amikor áthalad a nap előtt, inkább csak tranzitnak hívják, azaz áthaladónak.

Ezt követte március 26-án a Phobosz hold, ami viszont már jóval testesebb darab, hiszen dimenzióit tekintve egy 11,5 kilométer átmérőjű égitestről van szó. Ezek a megfigyelések azért is különlegesek, mert ritka, hogy két napfogyatkozás ennyire közel legyen egymáshoz időben, sokat elárul ennek jelentőségéről, hogy a korábbi marsjárók mindössze 40 Phobosz-napfogyatkozást és 8 Deimosz-áthaladást rögzítettek.

Nézd nagyban ezt a videót!




Persze a bitang látványos mivoltuk mellett ezek a tudósoknak is nagy segítséget nyújtanak ám, lévén amikor először figyelték meg marsjárókkal a kérdéses holdakat, a Deimosz pozícióját 40 kilométerrel odébb becsülték, így ezek a napfogyatkozások hozzájárulnak ahhoz, hogy még többet tudjunk meg a Mars holdjainak mozgásáról.
5 hozzászólás

Kisfaludy82

5 éve, 5 hónapja és 19 napja

Látványos felvételek.

válasz erre

login_password

5 éve, 5 hónapja és 19 napja

Azta de kemény.

válasz erre

inkognito

5 éve, 5 hónapja és 19 napja

Az szép.

válasz erre

TEchie

5 éve, 5 hónapja és 19 napja

Na igen neki onnan kicsit könnyebb dolga van. mosolygó smiley

válasz erre

Porthos

5 éve, 5 hónapja és 19 napja

Wooooow látványos! mosolygó smiley

válasz erre