Képesek életben maradni az űrben az algák

2017. február 10.
5.0661
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Nagyon fontos felfedezést tettek a NASA kutatói a közelmúltban, miután bizonyítást nyert, hogy a világűrbe kiküldött algák képesek még úgy is életben maradni, ha védelem nélkül, közvetlenül vannak kitéve a világűr viszontagságainak.

A kísérlet részeként a szakemberek a Sphaerocystis nemzetségből származó algákat küldtek fel a Nemzetközi Űrállomásra, ahol konkrétan kitették őket a világűr hatásainak egy olyan panelen, amelyen a növényeknek el kellett viselniük az űrben tapasztalható vákuumot, az extrém hőmérséklet-ingadozásokat és még a szélsőséges UV sugárzást is.

Habár azt hihetnénk, hogy a növények napokon belül elpusztultak, azonban a mintegy kétéves kísérlet során teljesen épek maradtak, amivel a kutatók szerint részben bizonyításra került az úgynevezett pánspermia-elmélet, aminek a lényege az, hogy az univerzumban mindenhol jelen vannak kisebb vagy nagyobb mértékben az élethez szükséges "magvak", amelyekből ideális körülmények között létrejöhetnek olyan lakható bolygók, mint amilyen a Föld.

Miután az algák visszaérkeztek a Földre, a Berlini Műszaki Egyetem kutatói most alapos kísérletnek vetik alá őket, amelynek során arra próbálnak választ találni, hogy az űrben töltött hónapok során milyen változások és károsodások következtek be az algák DNS-ében.

A kísérlet egyébiránt rengeteg értékes adattal szolgálhat arra az eshetőségre, ha a jövőben szeretnénk majd más bolygókat kolonizálni, hiszen már tudni fogjuk, hogy a növények miként viselkednek a világűrben.
3 hozzászólás

Tommy

7 éve, 9 hónapja és 16 napja

Az igen! meglepett smiley Hihetetlen hogy mit kibírnak ezek, de a baktériumok is. Nem semmi.

válasz erre

TEchie

7 éve, 9 hónapja és 16 napja

Wooooiow! meglepett smiley Azért ez nagyon jó hír például az űrutazásokra vetítve.

válasz erre

Fikarc

7 éve, 9 hónapja és 17 napja

Na ezt nem gondoltam volna. Azt hinné az embet hogy egyáltalán nem bírják.

válasz erre