Kaspersky: nő a kibertér veszélyeztetettsége

2013. december 19.
5401
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Jövőre a Kaspersky Lab szakértőinek véleménye szerint a kiberbűnözők tovább finomítják módszereiket, ezen belül is elsősorban a mobileszközöket használók bankszámlájának megcsapolására szolgálókat.

Etikai gátak dőltek le az idén a kibertérben: a jövőben egyre növekvő veszélynek lesz kitéve az emberek magánélete, valamint valós és kiberpénze, a vállalati szférában terjed a kiberzsoldosok szolgáltatásainak igénybevétele, az internetszolgáltatók pedig egyre kifinomultabb védelmi intézkedések bevezetésével, a biztonság növelésével igyekeznek majd megtartani előfizetőiket a konkurensek elől - írja a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat 2014-es előrejelzésében.

Jövőre a Kaspersky Lab szakértőinek véleménye szerint a kiberbűnözők tovább finomítják módszereiket, ezen belül is elsősorban a mobileszközöket használók bankszámlájának megcsapolására szolgálókat.
 

A trójai programok olyan kifinomult változatainak megjelenésére lehet számítani, amelyek fő célpontjai az Android operációs rendszeren futó eszközök lesznek.

Jelentős mértékben nőni fog a Bitcoint használók pénztárcáját, valamint a bitcoinos kereskedelmi platformokat célzó támadások száma is. A kiberbűnözők előszeretettel intéznek majd támadásokat a felhőszolgáltatók kiszemelt alkalmazottai ellen, mivel őket tekintik a biztonsági rendszerek leggyengébb pontjának. Az adatlopások mellett a támadók érdekeltek lehetnek az információk törlésében vagy módosításában, egyes esetekben ugyanis az adatok manipulálása értékesebb lehet azoknak, akik megrendelik a támadásokat.

A Snowden-ügy üzleti etikai gátakat rombolt le az idén a Kaspersky szerint, hiszen az általa kiszivárogtatott információkból kiderült, hogy az államok közötti kiberkémkedés célja akár üzleti előny szerzése is lehet a "barátságos" vállalatok számára. A vállalatok ezért már nem tartják olyannyira erkölcstelen megoldásnak üzleti kémkedési szolgáltatások igénybevételét. Terjed a testre szabott kémkedési szolgáltatásokat kínáló, szervezett csoportban dolgozó kiberzsoldosok alkalmazása.

Alexander Gostev, a Kaspersky Lab vezető biztonsági elemzője szerint megkezdődött az internet nemzeti szegmensekre bomlása. A Snowden-ügy hatására felerősödtek a külföldi szolgáltatások tiltását szorgalmazó igények. Ezek a törekvések pedig 2014-ben csak tovább fognak erősödni, és a jogszabályi korlátozások elkerülhetetlenül technikai akadályokban öltenek majd testet. Egy következő lépésben nagy valószínűséggel korlátozni fogják a külföldi hozzáférést egy adott ország adataihoz. Ez a tendencia az internet jelenleg ismert formájának az összeomlásához vezethet. Elképzelhető, hogy végül csak a (névtelenséget biztosító speciális technológia miatt jelenleg főként bűnözők által használt) "Darknet" marad az egyetlen igazi "World Wide Web" (világháló) - mutatott rá Alexander Gostev.

Ennek a folyamatnak az első jeleként novemberben Németország jelentette be, hogy a német hatóságok közötti összes kommunikációt az országon belül tartják, Brazília pedig egy, az Egyesült Államok területét elkerülő internetes csatorna létesítésének szándékáról tett bejelentést.

Forrás: MTI
nincs még hozzászólás