Kaspersky Lab spam riport: új domainek élesztik újjá a régi spameket

2015. május 17.
4601
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A releváns közösségek és szervezetek számára, 2015 januárjában indított új felső szintű domainek a spammerek kedvenceivé váltak, derül ki a Kaspersky Lab 2015 első negyedéves spam és adathalász elemzéséből.

Sokuk számára az új domainek kiváló eszközt kínálnak a kéretlen és törvénytelen reklámkampányok megvalósításához.

Spam és adathalász statisztika

A spamek aránya az e-mail forgalomban 2015 első negyedévében 59,2 százalék volt, ami 6 százalékponttal kevesebb, mint az előző negyedévben.
Az Amerikai Egyesült Államok megőrizte vezető spamforrás pozícióját 14,5 százalékkal.
A Kaspersky Lab termékei 50,077,057 esetben riasztottak adathalászat észlelése miatt, amely 1 millióval több, mint az előző negyedévben.
Az összes regisztrált adathalász incidens során a pénzügyi szervezetek voltak a leginkább érintettek, 37,06 százalékos értékkel.

[caption id="attachment_18384" align="aligncenter" width="800"] A spamek aránya az e-mail forgalomban 2014 októbere és 2015 márciusa között.[/caption]

Új domain csalások
Az új felső szintű domain (gTLD) regisztrációs program lehetőséget ad a szervezetek számára, hogy maguk választhassák meg a tevékenységükhöz és a weboldalukhoz illő domain zónát. Például a munkaerő közvetítéssel foglalkozó weboldalak használhatják a .work domain nevet, míg a tudományos témájú honlapok választhatják a .science tartományt. Az új gTLD program által nyújtott üzleti lehetőségeket az internetes közösség lelkesen támogatta, és az új domain nevek regisztrációja már folyamatban van.
A spammerek és kiberbűnözők is gyorsan reagáltak az új trendre, amelynek eredményeként az új domain zónák azonnal a hirdetési spam, adathalász és rosszindulatú e-mailek nagyvolumenű terjesztésének központjává váltak.
A Kaspersky Lab szerint az e-mail forgalom megfigyelése alapján látható, hogy az új tartományokból küldött spam levelek száma jelentősen növekedett 2015 első negyedévében.
A .work domainekről küldött e-mailek általában különböző munkákra keresnek jelentkezőket, többek között a háztartásokkal kapcsolatos karbantartási munkákra, építőipari tevékenységekre, valamint berendezések telepítésére. Másrészt, sok üzenet a .science domain alól érkezett, amelyek főként oktatási intézményeket reklámoztak. De 2015 első negyedévében sok e-mail érkezett színekről elnevezett domainekről is (.pink, .red vagy .black), amelyeket gyakran ázsiai társkereső oldalak népszerűsítésére használtak.
nincs még hozzászólás