Karácsonyi "meglepi" - Neverquest

2013. december 23.
3701
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Több ezer kiberbűnöző dolgozik nap mint nap azon, hogy az egyszerű online banki felületeket megfertőzze és megkárosítsa.
 

A karácsonyi és újévi ünnepek előtt szinte már hagyományszerűen megugrik a rosszindulatú tevékenységek száma.

Már egy hónappal az ünnepek előtt, novemberben jegyeztek fel olyan eseteket, amelyekben hackerfórumokon különböző bankszámla- és személyes információkat tartalmazó listákat értékesítettek egymás között a csalók. A Neverquest még korábban jelent meg a piacon egy hirdetésben, amelyben partnereket kerestek egy kiberbűnözők által fenntartott trójai szerver működtetésére és támogatására idén júliusban. (Az adatlopás egyre gyakoribb probléma a kkv-k körében.)

[caption id="attachment_6826" align="aligncenter" width="960"] Neverquest konfigurációs fájl[/caption]

Sergey Golovanov, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutató így vélekedik: ?A megjelenés után több büntetőügyben is felmerült, hogy speciális vírusokat használtak az online banki rendszerek eddig kihasználatlan felületén. Az új generációs kiberbűnözők pontosan ezeket a felületeket használják ki az új technológiák és ötletek segítségével. A Neverquest csak egyike azon fenyegetéseknek, amelynek célja, hogy átvegye a már jól ismert programok (pl.: Zeusz, Carberp) helyét.?

A Kaspersky Lab véleménye szerint a Neverquest egyszerűen ellopja a bankszámlák jelszavait és az online felületeken tárolt felhasználóneveket, valamint az összes, a felhasználó által megadott adatot, ehhez speciális szkripteket használ, amelyek megkönnyítik a lopásokat. Az áldozat gépe hozzákapcsolódik a kiberbűnöző szerveréhez, így a telepített trójai követi a felhasználó hálózati kereséseit,  mint például nagy nemzetközi bankok felületeit és fizetésekhez kapcsolódó oldalakat. Egy másik funkciója a károkozónak pedig segít begyűjteni azokat a célpontnak kiszemelt bankokat, amelyek eddig nem szerepeltek a támadási listán.

A kutatók szerint a Neverquest elsődleges célpontja jelenleg egy befektetési alap, amely számos online pénzügyi szolgáltatással foglalkozik, ezáltal a rosszindulatú felhasználóknak  lehetőségük nyílik arra, hogy a pénzt  saját számlaszámukra utalják, sőt a Neverquest-áldozatok pénzével tőzsdézzenek is. Az online banki rendszeren keresztül a felhasználók fiókjaihoz való hozzáférés után a kiberbűnözők SOCKS szervert használva VNC szerveren keresztül távolról csatlakoznak a fertőzött géphez, így bonyolítanak le tranzakciókat és utalnak át pénzt a felhasználók fiókjairól a sajátjukra, vagy ? hogy a hozzájuk vezető nyomokat eltüntessék ? más áldozatok fiókjaihoz mozgósítják a pénzt.

Forrás és további részletes információ az alábbi linken.
nincs még hozzászólás