Kaliforniában törvényekkel állnák útját a deepfake videóknak

2019. október 08.
7.2941
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Világszerte egyre komolyabb problémát okoznak a deepfake kamuvideók, melyek ellen a legkülönfélébb módszerekkel próbálnak védekezni az országok, így míg valahol az informatikában, máshol a törvényi szabályozásban látják a megoldást.

Utóbbi mellett döntött Kalifornia is, az állam kormányzója ugyanis két olyan törvényjavaslatot szignózott a minap, melyek papíron megállítanák a főként politikai és pornográf témájú deepfake videókat. Ezek a modern átverések ugyebár azért veszélyesek, mert a mesterséges intelligencia által meglepő realizmussal képesek hazugságot adni ismert emberek szájába egy-egy videóval.

Bár az új törvények csak szankciók, de a videók készítésének továbbra sem szabnak gátat, sőt felismerésüket sem könnyíti meg, de a kaliforniai vezetés szerint így is elég visszatartó hatása lehet annak a javaslatnak, hogy ha valaki a választások előtt 60 nappal ilyen manipulált videót hoz nyilvánosságra, az törvénysértést követ el, vagyis pénzbírság és börtönbüntetés is várhat rá.

Ez azonban csak az egyik törvénytervezet, a másik lehetővé tenné a jövőben minden kaliforniai állampolgárnak, hogy bepereljék azokat a személyeket, akik engedély nélkül készítenek róluk deepfake pornóvideót. Hogy a két törvénytervezet sikeres lesz-e, arról jelenleg igencsak megoszlanak a vélemények!
3 hozzászólás

Levi87

8 hónapja, 2 hete és 4 napja

Miért lenne ennek bármilyen visszatartó ereje, ha valaki csalni akar vele? Az így is úgy is bűncselekményt követ el.

válasz erre

Fikarc

8 hónapja, 2 hete és 4 napja

Sokra mennek vele.

válasz erre

Kisfaludy82

8 hónapja, 2 hete és 4 napja

Ez nem fogja megállítani azokat, akik vissza akarnak élni vele.

válasz erre