Jupiter-méretű fekete lyukra bukkanhattak a csillagászok

2019. január 19.
5.5281
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A csillagászok úgy vélik, hogy egy olyan fekete lyuk létezésére találtak bizonyítékot, ami nemcsak, hogy a Jupiter méretével vetekszik, de túlzás nélkül úgy bandukol a Tejútrendszerben, mintha egy csillagközi utazó lenne valami sci-fi filmből.

Bár nem magát a fekete lyukat vették szemügyre, hanem egy gázfelhő mutatott különös viselkedést. Shunya Takekawa asztrofizikus a New Scientist magazinnak számolt be az esetről, miszerint a megfigyelt gázfelhő elképesztő mozgásokat produkált, miáltal szinte biztos, hogy valamiféle hatalmas égitest ólálkodhat a környékén, amit nem látnak, és vonzza magához a gázfelhőt.

Ezekből a mozgásokból kiszámították, hogy a gázt vonzó égitest 30 000-szerese a Nap tömegének, és nagyjából akkora, mint a Jupiter. A legvalószínűbb magyarázat tehát egy közepes tömegű fekete lyuk.

A közepes méretű fekete lyukak igen ritka égi jelenségek. A legtöbb vagy kis méretű, és egy csillag összeomlásának terméke, vagy nagyon nagy, azaz ismertebb nevén egy szupermasszív fekete lyuk, így egy igazi kuriózumot tisztelhetünk eme fekete lyuk képében.
3 hozzászólás

Gólem

5 éve, 8 hónapja és 10 napja

Ez milyen durva! meglepett smiley

válasz erre

Direktor

5 éve, 8 hónapja és 10 napja

De jó lenne már, ha ezeket komolyabban felderítené az emberiség. Lehet megoldódna hipphopp a nagytávolságú űrutazás például, ki tudja.

válasz erre

Hentes

5 éve, 8 hónapja és 10 napja

Durva hogy miket fedeznek fel időnként. meglepett smiley

válasz erre