Jönnek az okos csomagolások, hogy soha ne tudjunk romlott árut megvenni

2017. augusztus 06.
2.9141
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Izgalmas újdonságról számolt be a The Verge magazin az Active & Intelligent Packaging Industry Association szakmai szervezet egyik új kezdeményezése kapcsán, aminek részeként nemsokára megjelenhetnének a boltokban az okos csomagolások.

Amint ugyanis a magazin tartalmas összefoglalójában olvasható, az elmúlt években megfigyelhető rohamos informatikai fejlődésből az élelmiszeripar profitált a legkevesebbet, azonban az NFC technológia jóvoltából a jövőben ez megváltozhat, hiszen érkezhetnek az okos csomagolásba bújtatott termékek, amelyek lehetővé teszik, hogy mobilunk segítségével minden fontos részletet megtudjunk róla.

A kezdeményezés részeként minden termékbe egy speciális NFC chip kerülhetne, aminek köszönhetően mobilunkat vagy más okos eszközünket csak hozzá kellene érintenünk a csomagoláshoz, és azonnal láthatnánk róla a legfontosabb információkat, köztük például a szavatossági időt is. Ez azonban messze nem minden!

Az új technológia ugyanis nemcsak kényelmesebbé teszi a csomagolások legfontosabb adatainak kigyűjtését - ami például cukorbetegeknek vagy laktózérzékenyeknek igencsak lényeges lehet -, hanem apró szenzorok segítségével képes lenne például olyan részletekkel is szolgálni, minthogy az adott terméket megfelelő körülmények között tárolták-e vagy sem.

Ez például a tejtermékek esetében azért lehet fontos, mert hiába a szavatossági idő, ha a tűző napon tartották órákon át, amit a szenzoroknak köszönhetően még vásárlás előtt kideríthetünk. Az AIPIA elmondása szerint az okos csomagolás bevezetésére először a drágább termékek esetében kerülhet majd sor, de amint csökken a technológia ára, teljesen hétköznapivá válhat majd a boltok polcain.
6 hozzászólás

techiii

7 éve, 2 hónapja és 19 napja

Kicsit drága a technológia nem?!

válasz erre

Harder

7 éve, 2 hónapja és 19 napja

Végre valami innováció. Okosubi.

válasz erre

CharlieFirpo

7 éve, 2 hónapja és 19 napja

Jól hangzik. Mondjuk fura hogy elsőként a drága termékek kapják meg hiszen az nfc filléres dolog, mondjuk a szenzor nélküli változat mehetne mindenbe.

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 2 hónapja és 19 napja

Ez rohadt jó dolog! Végre értelmet nyer az NFC. röhögő smiley

válasz erre

marco

7 éve, 2 hónapja és 19 napja

A segítség a cukorbetegeknek, laktózérzékenyeknek rohadt jó dolog! nem kell megtanulniuk majd minden egyes terméket, vagy olvasgatni percekig a csomeszt. Ez egy király dolog!

válasz erre

Kileah

7 éve, 2 hónapja és 19 napja

Óriási ötlet! meglepett smiley

válasz erre